kiskőrös

2018.01.01. 19:54

Petőfi születésére emlékeztek szilveszterkor

Huszonegy éve döntött úgy Kiskőrösön elöljárósága az Országos Petőfi Sándor Társasággal és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetésével együtt, hogy a település nagy szülöttjének az emlékét felidézik az év utolsó napján megtartva az első „Petőfi Szilveszter” rendezvényt. Ez a nemes hagyomány az óév utolsó napján is folytatódott.

Barta Zsolt

A Petőfi Szilveszter programsorozat13:30 – kor kezdődött a művelődési házban. Itt Domonyi László köszöntve a 400 fős közönséget, átadta a kecskeméti Bartuszek család egy éves kislányának Liának, a 3384. számozott Petőfi kötet.

Minden évben a költővel azonos napon, azaz január 1-én született egy éves kisgyermekeket és családjaikat meghívja az önkormányzat, hogy megajándékozza a költő összes művét tartalmazó kötettel. Tavaly 191 gyermek látta meg 1-én a napvilágot, de csak egy család tudott elmenni Kiskőrösre az ünnepségre. Ezt követően a Szilveszter Társulat lépett fel. A társulat Supka Éva rendezésében adja elő a Szigligeti Ede: Házassági három parancs vígjátékát.

Majd 16 órakor – „Óh mondd meg nevemmel, ha felkeres Tompa Mily igen szeretlek téged, s őt is veled.”(Arany) című pályázatra érkezett képzőművészeti alkotásokból rendeztek kiállítás-megnyitót és díjátadást a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum galériájában.

A rendezvény után megismételték a művelődési házban a színdarabot, majd a Szarvas Fogadóban Petőfi korabeli receptek alapján készült vacsorát költhettek el a szilveszteri program résztvevői. Éjfélkor koszorúzást tartottak a költő szülőházánál, Domonyi László fogadalomtétele következett, melyben anyagi támogatást ígért a múzeumnak, majd az ünneplők az evangélikus templomba vonultak, ahol megtekintették Petőfi Sándor anyakönyvi bejegyzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában