kecskemét/budapest/mumbai

2018.01.18. 12:36

Az elveszett holdjáró kalandjai

Indiába, egy tudományos-­technológiai fesztiválra kapott meghívást a Puli Space csapat és az általuk fejlesztett rover prototípusa. A magyar fejlesztésű holdjáró a repülőúton eltűnt, így nem is tudták bemutatni az űrtechnika iránt érdeklődő indiaiaknak.

Popovics Zsuzsanna

A Pulit végül nem, csak két kerekét és fotókat sikerült bemutatni az indiai szakmai kiállításon

December utolsó hetében a Pulit előbb nem engedték fel a repülőgépre, majd pedig egyszerűen eltűnt a Budapest–Isztambul–Mumbai repülőúton. A Puli csapat tagjai így kénytelenek voltak rover nélkül fogadni a fejlesztéseikre kíváncsi látogatókat a Techfest IIT Bombay nemzetközi kiállításon. Ázsia legnagyobb tudományos-technológiai fesztiválját legalább 160 ezren látogatták. A seregszemlén elsősorban a hadiiparral, robotikával, számítástechnikával foglalkozó cégek mutatták be legújabb gépeiket, eszközeiket. A magyar Puli csapat zajos sikert aratott, két napon át szó szerint tolongtak előttük az érdeklődők. A látogatók hosszú sorban álltak, és vártak arra, hogy bejussanak a sátrukba.

– Két kerékkel, két molinóval és néhány videófilmmel nagyobb sikerünk volt, mint eddig bárhol a világon, a teljes felszereléssel. Nagyon sajnáljuk, hogy fő attrakciónkat, a rovert nem tudtuk nekik bemutatni – mondta el lapunknak Szűcs László, a kecs­keméti Planetárium szakelőadója, a Puli csapat oszlopos tagja. Ő eredetileg nem készült Indiába, maga is megdöbbenve értesült arról, hogy nem engedték repülni a Pulit. Dr. Pacher Tibor, a Puli csapat vezetője ezt követően Lászlót kérte fel, hogy 24 órán belül üljön repülőre, juttassa el Mumbaiba a rovert. Nem rajta múlt, hogy ez végül neki sem sikerült.

– A csapattársaim azért nem vihették fel a gépükre a rovert, mert a repülőtársaság veszélyesnek ítélte a benne lévő akkumulátorokat – meséli kálváriájukat László. – Mondanom sem kell, hogy a Puli nemegyszer volt már légi poggyász, a szállításához minden szükséges engedéllyel, tanúsítvánnyal rendelkezik. Hiába, első körben itthon maradt. Másnap én indultam a Pulival útnak, ezúttal sikerrel. A baj akkor tetőzött, amikor a landolás után a saját csomagomat megkaptam, a rovert viszont nem. Egyszerűen nem találták, és a reptéren azt sem tudták megmondani, hogy hova lett. Minden követ megmozgattunk, kaptunk diplomáciai segítséget, de a Turkish Airlines napokon keresztül válaszra sem méltatott bennünket. Egy hét elteltével küldtek egy levelet, hogy vámzár alá került a csomag, ahonnan megpróbálják kivonni, majd visszajuttatni Budapestre.

Az ezt követő levelezés egy folytatásos teleregény szövevényes történetébe is beleillett volna. Egymást érték a meglepetések: hol arról tájékoztatták a Pulit keresőket, hogy megvan a csomag, csak az átvétel helyét nem jelölték meg, hol arról jött nyúlfarknyi üzenet, hogy a rover már ­Houstonban van.

A Pulit végül nem, csak két kerekét és fotókat sikerült bemutatni az indiai szakmai kiállításon

Erre úgy kerülhetett sor, hogy a HU országjelzést a légitársaság a csomagban lévő holdjáró miatt Hungary helyett Houstonnak értelmezte. A félreértésnek akár még örülhetett is volna a csapat, hisz ez az Amerikai Egyesült Államok egyik leghíresebb űrkutatási központja.

A Pulit végül visszairányították Isztambulba, innen került haza, Budapestre, január 8-án. A nagy utazó szerencsére épségben került elő, bár az erős ládája több helyen megsérült a repülős kalandok során.

A magyar Puli csapat évek óta járja a világot. Tapasztalataik szerint az általuk fejlesztett rovereknek nem csak a bolygókutatásban van létjogosultsága, de a földi felhasználása iránt is nagy az érdeklődés.

Indiában például nehéz terepek legyőzésében vagy aknakutatásban vennék hasznát a Pulihoz hasonló gépezeteknek. A Techfest vásáron hozzáértő módon, konkrét kérdésekkel fordultak hozzájuk a témában tájékozott látogatók.

A magyar csapat emiatt is dühös azért, hogy nem tudta megfelelően bemutatni sokévi munkája eredményét.

Pedig a tervezett program szerint bemutatkozhattak volna a kiállítást megnyitó Manohar Parrikar őexcellenciájának, Goa főminiszterének, megadhatták volna a Puli Mission Control és a rover irányításának élményét sok-sok látogatónak. Érthető, hogy csalódottan tértek haza Indiából.

A Puli nélkül folytatódik a nemzetközi verseny

A magyar Puli Space csapat már korábban kikerült a Google Lunar XPRIZE versenyből. A megméretést szervező alapítvány 2017. január 24-én jelentette be, hogy a versenyben öt csapat maradt talpon. Az izraeli SpaceIL, az ameri­kai Moon Express, a nemzetközi Synergy Moon, az indiai Team Indus és a japán Hakuto készült arra, hogy 2017. decem­ber 31-e előtt ­elindulnak a Holdra. Ez mindmáig nem következett be, a szervezők pedig időközben 2018. március 31-re tolták ki a Holdra érkezés határidejét. Csakhogy a kifejlesztett roverek tervezett indítása mindegyik csapat számára pénzügyi és technikai nehézségekbe ütközik.

A verseny kimenetele meglehetősen kétséges. Dr. Pacher Tibor ezzel kapcsolatban korábban így nyilatkozott: „… a Google Lunar XPRIZE egy nagyszerű dolog: a verseny, függetlenül attól, hogy lesz-e hivatalos nyertes, pontosan azt érte el, amire létrehozták: hatékony katalizátorként működik egy új piac létrehozásában.” A magyar Puli csapat ettől függetlenül folytatja a munkát, terveik szerint 2019-ben juttatják el roverüket a Holdra, egy – a megméretéstől szintén visszalépett – amerikai csapattal együttműködve. Az eredetileg 16 csapatos mezőnyből többen folytatják a felkészülést, és arra készülnek, hogy díjazástól függetlenül, versenyen kívül is célba juttatják a saját holdjárójukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában