Balesetek

2023.11.08. 06:50

Az M5-ös a harmadik legveszélyesebb autópálya hazánkban

Az idei esztendő első félévében 6424 baleset történt az országban, 8,4 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakinál – közölte legfrissebb összesítőjében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tapodi Kálmán

Júliusban hárman vesztették életüket egy balesetben Kecskemétnél

Fotó: Donka Ferenc / archív-felvétel

A vármegyék többségében kevesebb lett a baleset, Bács-Kiskun útjain az első félévben 336 baleset következett be, az országosnak 5,2 százaléka. Számuk 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, az országosnál (–8,4 százalék) nagyobb mértékben – jelentette a KSH.

Mint az összesítésből kiderül: a balesetek kimenetele kedvezőbbé vált. A balesetek közül 125 végződött súlyos, 198 könnyű sérüléssel, előbbiek száma 11, utóbbiaké 3,9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A halálos balesetek száma (13) 5-tel lett kevesebb, arányuk az összes balesetből 3,9 százaléka volt, ami az országosnál (3,0 százalék) nagyobb arány.

Bács-Kiskunban az összes baleset 69 százalékát személygépkocsival okozták, a kerékpárok és a motorkerékpárok részesedése 6,3, illetve 3,9 százalék volt. A balesetek túlnyomó része, 96 százaléka járművezetők hibájából következett be, jellemzően az elsőbbség meg nem adása (29 százalék) és a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 21 százaléka) miatt.

Fotó: KSH

Harmincegy balesetnél, az összes baleset 9,2 százalékában mutattak ki alkoholos befolyásoltságot, ami magasabb az országos aránynál (7,5 százalék). Számuk így is 20-szal csökkent. A balesetekben megsérültek száma (469 fő) a balesetek számához hasonló mértékben (–11 százalék) csökkent, és az országban megsérültek 5,5 százalékát tette ki a vármegyében.

Fotó: KSH

A népesség számához viszonyítva 2023. I. félévben a legtöbb baleset a fővárosban, valamint Vas és Zala, a legkevesebb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében következett be. Országosan 10 ezer lakosra 6,7 közlekedési baleset jutott az év első hat hónapjában. A balesetek 3 százaléka végződött halállal, 29 százaléka súlyos, 68 százaléka  könnyű sérüléssel járt. A halálos kimenetelű balesetek aránya Tolna vármegyében volt a legmagasabb (6,5 százalék), a súlyos sérüléssel járóké Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben (37 százalék). Tolna vármegye egy másik adatsorban is listavezető: az alkoholos befolyásoltság a balesetek 14 százalékában volt befolyásoló tényező – derült ki a KSH adataiból.

A statisztikai hivatal egyelőre csak a tavalyi évre vonatkozóan tette közzé, hogy melyik autópályán összességében hány darab személyi sérüléses közlekedési baleset történt. 2022-ben összesen 582 esetet regisztráltak a hazai sztrádákon, ezek több mint negyede (146 darab) az M1-esen történt, ezt követi 131 balesettel az M3-as, majd 120 darabbal az M5-ös. 

Fotó: KSH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában