Határvédelem

2023.09.20. 10:05

Ismét Balotaszálláson tartóztattak fel határsértőket a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden összesen 737 határsértőt tartóztattak fel és 691 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 6 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 17 esetben összesen 570 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 5 esetben 126 határsértőt tartóztattak fel Jánossomorja, Várbalog, Rajka, Hegyeshalom és Kópháza közigazgatási területén.

A járőrök Nógrád vármegyében 3 esetben 29 határsértőt tartóztattak fel  Őrhalom, Hont és Ipolyszög közigazgatási területén.

Pest vármegyében a járőrök 1 esetben 5 fő határsértőt tartóztattak fel  Zsámbék közigazgatási területén.

A rendőrök Veszprém vármegyében 1 esetben 1 határsértőt tartóztattak fel Noszlop közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során algériai, egyiptomi, iraki, kínai, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Kedden a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 3 főt, Csongrád-Csanád vármegyében összesen 688 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén kedden tiltott határátlépés miatt 11 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 10 ember ellen indult büntetőeljárás.

Mórahalom külterületén szeptember 19-én 0 óra 20 perckor a rendőrök ellenőriztek egy magyar honosságú személykocsit, amelyet egy moldovai állampolgár vezetett. A járműben 16 fő, magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján, Várbalog külterületén kedden 7 óra 50 perckor a járőrök ellenőriztek egy iraki állampolgár által vezetett, német honosságú tehergépkocsit. A jármű rakterében 36 fő magukat marokkói, szír és algériai állampolgárnak valló férfi utazott.

Hegyeshalom külterületén, az M15-ös autópályán a határőrök kedden 8 óra 25 perckor ellenőriztek egy magyar honosságú kistehergépkocsit, amelyet egy svéd férfi vezetett. A jármű rakterében 29 fő magukat egyiptomi, iraki, szír és török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A rendőrök szeptember 19-én 10 órakor Kópháza közigazgatási területén ellenőriztek egy szlovák honosságú személygépkocsit, melyet egy cseh férfi vezetett. A járműben 16 fő magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A járőrök Ipolyszögön szeptember 19-én 11 óra 35 perckor intézkedés alá vontak egy magyar honosságú tehergépkocsit. A jármű vezetője és a rakterében tartózkodó hozzávetőlegesen 30 fő migráns a helyszínről elmenekültek. A rendőrök később a helyszínen elfogták a jármű magyar állampolgárságú vezetőjét és 1 fő, magát szíriai állampolgárnak valló férfit. A többi migráns személy, az Ipoly folyót átúszva Szlovákia területére távozott.

A rendőrök Zalakomár külterületén, az M7 autópályán szeptember 19-én 14 óra 20 perkor ellenőriztek egy román állampolgár által vezetett, román honosságú személygépkocsit. A járműben 5 fő magukat indiai állampolgárnak valló férfi utazott.

Szeptember 19-én 18 óra 40 perckor Battonya külterületén ellenőriztek egy román honosságú személygépkocsit, amelyet egy pakisztáni férfi vezetett. A gépkocsi vezetője, valamint annak utasai a rendőri intézkedés megkezdése előtt a járműből kiugrottak majd a helyszínről elmenekültek. Az elrendelt terepkutatás eredményeképpen elfogták a jármű vezetőjét, valamint 3 fő pakisztáni, 2 fő nepáli, 1 fő bangladesi állampolgárt.

A járőrök Mórahalom belterületén szeptember 19-én 21 óra 45 perckor ellenőriztek egy albán férfi által vezetett, osztrák honosságú mikrobuszt. A járműben 32 fő, magukat szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A fenti esetekben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőjükkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában