NAV

2023.09.18. 09:24

Adótartozással az egyszerűsített foglalkoztatás sem egyszerű

A nyári időszak turisztikai csúcsszezon, így a műemléki és egyéb látványosságokat üzemeltető vállalkozások, valamint az éttermek, kávézók sok vendéggel, nagy forgalommal számolhatnak. Nyilvánvaló, hogy a nyári hónapokban olyan munkavállalókat is célszerű foglalkoztatniuk, akik csak a főszezon idején segítik ki a munkaviszonyban álló személyzetet. A Nemzeti- Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az alkalmi foglalkoztatás szabályszerűségét is vizsgálják – írta közleményében az adóhatóság.

Tapodi Kálmán

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A revízió látókörébe olyan adóhátralékos cégek kerültek, amelyek alkalmi munkavállalókat foglalkoztattak. A vállalkozások a turisztikai főszezonra koncentrálva választották az egyszerűsített foglalkoztatást, ami mezőgazdasági, turisztikai idénymunkára vagy alkalmi munkára létesíthető. 

A társaságoknak egyéb korlátokra is figyelemmel kell lenni az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmazása során. Ilyen például, hogy azok a cégek, amelyek minimum 300 ezer forint adótartozást halmoznak fel az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó, illetve azt kiváltó adókban, mindaddig nem élhetnek ezzel a megoldással, amíg ki nem egyenlítik az állam költségvetésével szemben felhalmozott tartozásukat.

 A NAV az említett vállalkozásoknál jogkövetési vizsgálatokat végzett, ami a hibajavítás esetén nem jár szankciókkal. A megoldás mindegyik esetben az volt, hogy az alkalmi foglalkoztatást munkaviszonyra javították önrevízióval. Így az adóbírságot és a késedelmi pótlékot elkerülve teljesítették a több millió forint, foglalkoztatást terhelő közteher megfizetését.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában