Nagyszabású akció

2023.05.12. 09:25

Költségvetési csalás: Bajáról irányították a bűnszövetség tagjait – videóval

Építési céghálónak álcázva csaltak el 800 millió forintnyi áfát egy bűnszövetség tagjai. A bűnös tevékenységbe bevont alvállalkozók úgy falaztak, hogy közben még a látszatra sem adtak; sem eszközeik, sem dolgozóik nem voltak, így persze munkát sem végeztek, és nem is végeztettek.

Tapodi Kálmán

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A hatósági elszámoltatás nem maradt el, tíz helyszínen csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a bűnszövetség tagjaira, akik egy általuk kiépített fiktív alvállalkozói hálózat működtetésével 750 millió forintot is meghaladó vagyoni hátrányt okoztak.

– A bűnszövetség vezetője Baja környékéről irányította az illegális ügyleteket; a cégek pénzügyi és számlázási folyamatait. A felek közötti banki utalásokkal, illetve pénzfelvételekkel hamis gazdasági eseményeket igyekeztek álcázni, melyek után áfát igényeltek vissza – írta közleményében a NAV.

Az elfogásukra szervezett akcióban a dél-alföldi pénzügyi nyomozók, bevetési járőrök és IT-szakemberek közösen kutattak bizonyítékok után. A pénzügyőrök hozzávetőleg 380 millió forintot meghaladó összegben zároltak ingatlanokat, gépkocsikat, vevőköveteléseket, valamint bankszámlákat.

A NAV üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz az ügyben. Hét embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hat főt tartóztatott le a bíróság. Ha a bűnösségük beigazolódik, az elkövetők akár 15 év szabadságvesztésre is számíthatnak – közölte a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában