Határvédelem

2023.02.01. 08:20

Egyre többen próbálják meg illegálisan átlépni a határt Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 201 határsértőt tartóztattak fel és 125 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 3 esetben összesen 24 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás és Nemesnádudvar közigazgatási területén – számolt be a police.hu. 

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 135 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Öttömös közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 3 esetben összesen 22 határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalom és Jánossomorja közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 1, Székesfehérváron 5, Csém közigazgatási területén 12, Torony külterületén 2 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algír, egyiptomi, marokkói, pakisztáni, szír, szomáliai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 4 esetben összesen 125 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján Hegyeshalom közigazgatási területén 1-es számú főúton kedden 9 óra 20 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy olasz honosságú személygépkocsit, amit egy olasz állampolgár vezetett. A járműben a sofőrön kívül négy, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján Hegyeshalom közigazgatási területén 1-es számú főúton kedden 9 óra 40 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy francia honosságú személygépkocsit, amit egy bolgár állampolgár vezetett. A járműben a sofőrön kívül 12, magukat afgán, egy magát török és egy magát algír állampolgárnak valló külföldi utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján, Székesfehérvár közigazgatási területén kedden 12 óra 30 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, amit egy 26 éves spanyol állampolgár vezetett. A járműben a sofőrön kívül három, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Később az intézkedés helyszínénél a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy másik, szintén magyar honosságú személygépjárművet, amit egy szír állampolgár vezetett. 

Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a jármű vezetője a korábban elfogott csoport közlekedését segítette, ezért a jármű vezetőjét elfogták, ellene embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Mórahalom közigazgatási területén, az 55-ös számú főúton kedden 15 óra 50 perckor a rendőrök egy magyar honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy moldáv állampolgárságú férfi vezetett. A rendőri intézkedés megkezdése előtt a jármű vezetője a gépkocsit hátrahagyva megkísérelt elmenekülni, azonban egy másik, éppen arra haladó jármű őt elsodorta. A baleset során személyi sérülés nem történt. A járműben a sofőrön kívül 11, magukat szír állampolgárnak valló külföldi utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Torony közigazgatási területén, a 8717-es számú úton kedden 17 óra 41 perckor a rendőrök egy magyar honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül kettő, magukat egyiptomi állampolgárnak valló külföldi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában