Beruházás

2023.01.09. 06:55

Másfél millió forintból téliesítették a tűzoltószertárt Hajóson

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatán nyert közel 1,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást Hajós Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, amiből hőszigetelték a tűzoltógarázst és elektromos fűtőtestet vásároltak.

Pozsgai Ákos

Farkas Kristóf Péter és Bányai Attila tűzoltók

Fotó: Pozsgai Ákos

A városban már 1879 óta működött helyi tűzoltóság, amit 2017-ben alapítottak újra és jelenleg mintegy harminc önkéntes tagja van, akik közül húsz fő rendszeresen vonul különböző tűz- és káresetekhez. Valamennyi vonulós önkéntes tűzoltó rendelkezik a negyvenórás tűzoltó szakvizsgával és saját felszerelése van – mondta el hírportálunknak Bányai Attila, a szervezet vezetője, aki hangsúlyozta, hogy a működésükhöz rendszeresen pályáznak a NEA és a katasztrófavédelem pályázatain, valamint az önkormányzat is minden évben kétszázezer forinttal támogatja a tűzoltó-egyesületet.

A legutóbbi sikeres pályázaton 1 millió 583 ezer forintot nyertek a Nemzeti Együttműködési Alaptól. Az elnyert pénzből teljes körűen sikerült hőszigetelni a tűzoltógarázst, valamint elektromos fűtőtestet és egy fagyőrkészüléket is vásároltak, amelyhez az energiát a polgármesteri hivatal épületén található napelemek biztosítják. 

A fejlesztést megelőzően a garázs egyáltalán nem rendelkezett szigeteléssel és fűtéssel, emiatt az egyesület tűzoltóautóját a téli hónapokban egy másik, fűthető, ám nehezebben hozzáférhető épületben helyezték el.

– Létfontosságú a téli kivonulásoknál, hogy úgy bírjunk elindulni hajnalban, hogy ne legyen lefagyva a víz vagy a csapok az autóban. Amíg nem tudtuk fagyásmentes környezetben tárolni a gépjárművet, korábban többször gondot okozott, hogy lefagyott a hátsó szelep vagy a tartályban a víz, ami időveszteséget jelent egy kivonulásnál – mondta el Bányai Attila, hozzátéve, hogy a beruházásnak köszönhetően immár egész évben a tűzoltóság garázsában tudják tárolni a járművüket, ennek következtében jelentősen gyorsabban elkezdhetik a vonulást a káresetekhez.

A beruházáshoz a város önkormányzata is hozzájárult, valamint jelentős összeggel támogatta Láng Róbert a villanyszerelési munkálatokat, Kovács Zsolt a festést, valamint az alapanyagot biztosító Hajós-Color Kft. és a kivitelezést végző Hajós-Fém Kft.

Farkas Kristóf Péter és Bányai Attila tűzoltók elmondták, a beruházásnak köszönhetően a tűzoltóság garázsban tudják tárolni a járművüket
Fotós: Pozsgai Ákos                                    

Az önkormányzat az anyagi támogatáson túl helyet is biztosít a tűzoltóegyesület irodáinak és műszaki bázisának, amely a városháza külön épületszárnyában, illetve az udvarán található – erről már Farkas Kristóf Péter beosztott tűzoltó beszélt lapunknak. Elmondta, hogy évente mintegy másfél tucat riasztást kapnak, többnyire avar- és erdő-, valamint háztüzekhez, viharkárokhoz vonulnak, de részt vesznek műszaki mentéseknél és balesetek felszámolásában is.

– Állandó ügyeletet nem tartunk, tűz- vagy káresetkor egy telefonos alkalmazáson keresztül kapjuk a riasztást a katasztrófavédelemtől, ami valamennyi vonulós tűzoltónk telefonján rajta van. Ha jelez a rendszer, az önkéntesek közül, akik jönni tudnak, öt-hat percen belül beérnek a tűzoltóságra és már tudunk is indulni a káresethez – magyarázta Farkas Kristóf Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában