Kiskunmajsa

2023.01.12. 16:39

Magyar és szlovák rendőrök fogták el a lengyel embercsempészt – galériával

Egy 34 éves lengyel embercsempészt vettek őrizetbe a Bács-Kiskun vármegyei rendőrök, aki a fél megyén át egy órán keresztül menekült az egyenruhások elől, de Kiskunmajsánál megállították.

Pozsgai Ákos

Hét migránst szállított az embercsempész

Fotó: Pozsgai Ákos

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály járőrei csütörtök reggel negyed kilenc körül a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály, Győri Osztály jelzése alapján – egy lengyel honosságú személyautót akartak megállítani az M5-ös autópályán, Kecskemét térségében.

A sofőr a rendőrök többszöri jelzésének ellenére nem állt meg, ezért több autóval, többek között a Bács-Kiskun vármegyében szolgálatot teljesítő szlovák kontingens tagjaival követték. A Lajosmizsén és Kecskeméten át menekülő lengyel rendszámú személygépkocsit végül Kiskunmajsánál a fürdő előtt egy panzió parkolójában tudták megállítani és intézkedés alá vonni negyed tíz körül. Néhány kilométerre attól a helytől, ahol pár napja egy másik lengyel embercsempész meghalt és az autójában szállított nyolc migráns megsérült.

A most Kiskunmajsán megállított 34 éves lengyel férfi autójában 7 külföldi utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A migránsok között egy nő és egy gyermek is volt.

A gyanú szerint a sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A férfit előállították, és gyanúsítottként kihallgatását követően őrizetbe veszik. A nyomozók kezdeményezik az embercsempész letartóztatását, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

Az elfogásban résztvevő szlovák rendőrök három napja érkeztek Bács-Kiskun vármegyébe, segíteni az illegális bevándorlás visszaszorítását, az első napjuk volt szolgálatban. A külföldi kontingens keretében 38 szlovák rendőr teljesít szolgálatot Bács-Kiskun vármegyében, akiket Kiskunhalason ünnepélyes keretek között köszöntött dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

A külföldi kollégák – a korábbiakhoz hasonlóan – a megyei Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály munkáját segítik az illegális migráció visszaszorítása, a határsértők és az embercsempészek felkutatása és elfogása érdekében. Feladataik közé tartozik az államhatártól távolabbi, mélységi területeken, autópályán, főútvonalakon a gépkocsizó járőrszolgálat, figyelőszolgálat. A szlovák rendőrök saját egyenruhájukban és felszerelésükkel látják el szolgálati feladataikat. Intézkedési jogosultságukat – amelyre vonatkozóan a magyar jogszabályokat kell alkalmazniuk – magyar rendőr felügyelete mellett gyakorolhatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában