Galériával

2022.11.04. 13:51

Kampány keretében hívja fel a figyelmet a rendőrség a biztonságos közlekedésre Kecskeméten

Pénteken reggel 8 órától várták az érdeklődőket az Országos Rendőrfőkapitányság és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében megrendezett Látni és Látszani kampány rendezvényére. Az idei évben megrendezett kampány október 17-től december 4-ig tart.

Szalay Tamás

Népszerű volt a rendőrségi kampány

Fotó: Bús Csaba

Az elsődleges cél, hogy felhívják a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. Ez időszak alatt a rendőrség fokozottan figyel a közlekedőkre, és ennek a kampánynak a keretében szerveznek egy „light Friday” akciót, amikor láthatóságot elősegítő eszközöket adnak az érdeklődőknek. Kecskeméten ezt egy nyeremény játékkal is össze kötötte a rendőrség. Ennek értelmében, aki a játékban részt vesz, és két feltett közlekedésbiztonsági kérdésre jól válaszol, az két terméket és ajándékcsomagot kap a szervezőktől.

Dudásné Tóth Erika Rendőrőrnagy a kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy statisztikai felmérésekből kiindulva, illetve a rendőrség tapasztalatai alapján van létjogosultsága ennek a kampánynak. A lakosság körében még sok a tanulni való a biztonságos közlekedés betartásával kapcsolatban. A közlekedési szabályok gyakorlati alkalmazása gyakran nem vagy csak részlegesen valósul meg a közlekedésben. A Balesetmegelőzési Bizottság célja, hogy óvodás kortól a nyugdíjas lakosságig mindenkit oktatásban részesítsenek arról, hogy hogyan közlekedjenek helyesen és biztonságosan. Ennek érdekében rendezvényeket, képzéseket szerveznek, mindezt úgy, hogy a különböző korcsoportok a megfelelő formában legyenek megszólítva ezzel a témával kapcsolatban.

A rendőrőrnagy bizakodó a kampánnyal kapcsolatban, mert a rendezvényekkel egyre inkább a köztudatba kerül a biztonságos közlekedés. Fontos tudatosítani az emberekben, hogy a megváltozott időjárási viszonyok között a kölcsönös figyelem és a maximális felkészültség joggal elvárható mindenki biztonsága érdekében. A balesetmegelőzés a közlekedés szereplőinek felelőssége. Ezért a kampány keretében a gépjármű vezetőknek lehetőséget adnak arra, hogy ingyenesen átnézethessék a láthatóságot segítő berendezéseiket a kijelölt szervizekben. Optikák is csatlakoztak a kampányhoz, ahol ingyenes látástesztet végeznek. Ha a teszt során látás problémát állapítanak meg, akkor a látás széleskörű kivizsgálását javasolják. 

A rendőrség azt reméli a programtól, hogy lényegesen visszaszorul a figyelmetlenségből vagy felkészületlenségből eredő közlekedési balesetek száma. A kampány lehetővé teszi, hogy népszerűsítsék a biztonságos közlekedést, legyen szó akár a gyalogos közlekedőkről, biciklisekről, vagy autósokról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában