Kiskunhalas

2022.08.02. 11:32

Szűcs Csaba: Biztos megélhetést jelent a határvadászat

A Rostás László Cigány Közösségi Házban tartottak tájékoztatót a rendőrség munkatársai az érdeklődőknek, hogy milyen feltételekkel lehet valaki határvadász.

Pozsgai Ákos

Szűcs Csaba, Kiskunhalas alpolgármestere )kék ingben) a Rostás László Cigány Közösségi Házban beszélt. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A toborzó előadás elején Szűcs Csaba, Kiskunhalas alpolgármestere annak a reményének adott hangot, hogy a halasi romák közül is minél többen jelentkeznek majd a határvadászképzésre. 

A biztos megélhetést nyújtó bejelentett munkaviszony jó lehetőséget kínál azoknak, akik éppen munkát keresnek – emelte ki az alpolgármester, aki elmondta azt is, hogy a jelentkezéshez szükséges adminisztrációs teendőkben segítséget nyújt a jelentkezőknek a Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. 

Az alakuló határvadász ezred tehermentesíti a rendőrséget és a honvédséget, de egyben erősíti is majd az illegális migrációval sújtott területek védelmét.

Az új egység szerződéses munkavállalókból áll és a Készenléti Rendőrséghez tartozik majd. A Készenléti Rendőrség Határvadász Igazgatósága öt megyében működtet majd területi egységeket. Bács-Kiskun megyében 24, Csongrád-Csanád megyében 6, Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár megyében pedig 1-1 század teljesít majd szolgálatot. 

A tájékoztatón elhangzott, hogy a rendőrség várja azoknak a 18 évet betöltött, de az 55. életévet be nem töltött, büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettségről (8 évfolyam sikeres elvégzéséről) kiállított bizonyítvánnyal és magyar állampolgársággal rendelkező személyek jelentkezését a szerződéses határvadász képzésre, akik elhivatottak Magyarország állam­határának őrzésére. 

A határvadászok jogosítványairól elhangzott, hogy fegyvert viselhetnek majd, igazoltathatnak, ruházatot, csomagot, járművet vizsgálhatnak át, elvehetnek tárgyakat, embereket elfoghatnak, előállíthatnak, idegenrendészeti intézkedésre is jogosultak lesznek. Továbbá határforgalmat ellenőrizhetnek, járványügyi intézkedéseket hajthatnak végre, biztosíthatják a helyszínt és a nemzetközi körözési rendszert is alkalmazhatják majd. Intézkedési jogkörük a két kerítés közötti területre, valamint a kijelölt határ menti zónára terjed majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában