Baja

2021.11.18. 09:15

Tizenegy lopással vádolják az ékszerekre szakosodott bűnbandát

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Bajai Járási Ügyészség három férfi és két nő ellen, akik alaposan megtervezve és megszervezve először egy ékszerboltból, majd lakóházakba betörve arany ékszereket, karórákat, készpénzt és iratokat loptak el. Másfél hónap alatt 11 sértettnek mintegy 2,4 millió forint kárt okoztak.

Hraskó István

Forrás: Bajai Járási Ügyészség

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője elmondta: az öt vádlott tavaly augusztusban beszélte meg, hogy Baján és környékén lopásokat követnek el, majd az így megszerzett értékeken megosztoznak. Az akciókat az elsőrendű vádlott szervezte, koordinálta, társainak tippeket adott, telefont biztosított nekik, esetenként fizette a szállásukat. Az utazáshoz vagy odaadta saját autóit vagy ő maga szállította őket a tetthelyre. A zsákmány jelentős részét is ez a vádlott szerezte meg és közreműködött értékesítésükben.

Első alkalommal az egyik férfi vádlott augusztus 13-án elvitte két női bűntársukat egy kalocsai ékszerboltba.

Az eladó figyelmét elterelve a két nő négy arany láncot lopott el, összesen 476 ezer forinttal károsítva meg az üzletet.

Következő áldozatukat az elsőrendű vádlott egy gépkocsi adásvétel kapcsán ismerte meg, így ő adta az ötletet a betörésre társainak. Iránymutatása alapján alig egy hét múlva két férfi társa és az egyik nő a bejárati ajtó felfeszítésével, továbbá az ablak betörésével a vaskúti családi házból arany gyűrűket, nyakláncokat, karórákat vitt el több mint 1,2 millió forint értékben. A rongálással további 600 ezer forint kárt okoztak. Néhány nap múlva egy sükösdi családi házba mentek be fényes nappal – miközben a lakók nem voltak otthon – és órákat, valamint arany karikagyűrűt emeltek el. Eközben több járművet is feltörtek, így jutva készpénzhez és ékszerhez.

Fotó: Bajai Járási Ügyészség

Végül az irányító egy bajai szálláshelyen szállást foglalt két női társának, akik kitámasztották a bejárati ajtót, így lehetővé téve a férfi vádlottaknak, hogy az épületbe bejutva és az iroda ajtaját felfeszítve mintegy 150 ezer forint készpénzt lopjanak el.

Az ügyészség a banda mind az öt tagját bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádolja, ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza és azt, hogy a bíróság a sértettek polgári jogi igényét bírálja el. Bűnösségükről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában