bács-kiskun

2021.09.07. 11:30

Tudja mit tegyen, ha a bank gyanús pénzmozgás miatt riasztja?

Spoiler: SEMMIT! Ez ugyanis az egyik legújabb csalási trükk.

baon.hu

A pedofil anyagok aránya több mint az ötszörösére nőtt tíz év alatt a neten

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Magyar Rendőrség a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán hívja fel a figyelmet arra, hogy ez a legújabb csalási módszer, senki ne dőljön be neki! Tehát, ha azzal hívja fel egy „banki alkalmazott”, hogy gyanús pénzmozgást észleltek a számláján, többségében online vásárlásokat kezdeményeztek rajta, ezért közösen kellene ellenőrizniük, hogy mi történt, tegye le a telefont! Ezt követően jelentse be a csalók hívását a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon.

Ha nem szakítja meg a hívást, azzal folytatódik a történet, hogy leegyeztetik önnel a kártyaszámát, majd a probléma elhárítása érdekében megkérik, hogy töltse le a TeamViewer vagy az AnyDesk programot, ezzel távoli hozzáférést biztosítva a gépéhez.

Amikor ez kész már látnak minden lépést, adatot, amit a számítógépén vagy a telefonján végez. Nyilván szükséges lesz belépni a netbankjába, hogy megszerezzék az azonosító adatokat és már mehetnek is az utalások, internetes vásárlások – az ön kárára.

A tranzakciók végeztével még szépen megkérik, hogy törölje a programot, így eltüntetheti a nyomaikat. Ráadásul nem elég, hogy a pénzétől megfosztják, még az idejét is rabolják, ugyanis ezek a hívások akár órákig is eltarthatnak.

A rendőrség ezért kéri, hogy ilyen esetekben is legyenek mindig körültekintőek! Már a sztori elején szakítsák meg a hívást, és vagy netbankon keresztül, vagy a számlát kezelő bank telefonos ügyfélszolgálatán keresztül ellenőrizzék a számlát!

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában