kiskunhalas / galériával

2021.08.19. 10:32

Embertelen körülmények között szállított ötvenkilenc migránst egy embercsempész

Vádat emeltek az ellen a román férfi ellen, aki 2020 decemberében egy teherautó rakterébe zsúfolva 59 bevándorlót akart Kunbajától Ausztriába szállítani, de a rendőrök Kiskunhalason elfogták.

Munkatársainktól

Fotó: Pozsgai Ákos

Mint ahogy arról beszámoltunk, tavaly december 19-én reggel Kiskunhalason, a Fejérföld úton rendőrségi akció zajlott, több rendőrautóval vettek közre egy teherautót. Kiderült, a jármű rakterében 59 illegális migráns bújt meg. Magukat szír és algériai állampolgárnak vallották, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A román sofőrt őrizetbe vették a rendőrök, majd előzetes letartóztatását is elrendelte a bíróság.

A román férfi ügyében most emelt vádat a Kiskunhalasi Járási Ügyészség. Mint azt dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség szóvivője elmondta: a román vádlott egy ismeretlen személy megbízásából tavaly december 18-án Romániából Magyarországra utazott, majd egy Tököl melletti benzinkúton átvett egy teherautót. A megbízótól kapott GPS koordinátáknak megfelelően a szerb-magyar határhoz, Kunbaja környékére hajtott. Itt felvett a teherautóba a migránsokat, elindultak, de nem sokkal később a Készenléti Rendőrség járőrei megállították és elfogták őket.

– A teherautóban a migránsok egy forgácslapokkal és szalmabálákkal körülkerített búvóhelyen utaztak, ami két részből állt. A raktér belsejében lévő rész sötét, büdös és levegőtlen volt, a bevándorlóknak összekuporodva, kényelmetlen testhelyzetben kellett utazniuk, így

a szállítás a migránsoknak jelentős test-lelki gyötrelmet okozott.

A vádlott a sikeres szállításért 1000 eurót kapott volna, de a lebukás miatt nem jutott a pénzhez – tette hozzá dr. Schmidt Gábor.

A román férfit a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja az ügyészség, és végrehajtandó börtönt, valamint Magyarország területéről való kiutasítást javasolnak részére. Bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában