kecskemét / galériával

2021.06.01. 08:39

Egy nap alatt huszonnégy bírósági tárgyalás ittas vezetés miatt

Gyorsított eljárásban kedden összesen 24 olyan vádlottat állít bíróság elé a Kecskeméti Járási Ügyészség, akik ittasan vagy úgy vezettek, hogy a járművezetéstől el voltak tiltva. Portálunknak adott interjújában ezt ígérte kinevezésekor dr. Göblyös Péter, az ügyészség új vezetője.

Hraskó István

– Az ittas vezetés a leggyakoribb és legveszélyesebb közlekedési bűncselekmény, ami számos súlyos, halálos balesetet okozott már az utakon. Aki ittasan ül a volán mögé, a saját és mások életét is veszélyezteti. 2021. május 14-től pedig az is bűncselekmény, ha valakit eltiltottak a járművezetéstől, ennek ellenére az eltiltás hatálya alatt az eltiltás alá tartozó járművet vezet – mondta el dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség szóvivője.

Hozzátette: a Kecskeméti Járási Ügyészség a rendőrséggel együttműködve kiemelt figyelmet fordít az említettek törvényszegők elleni határozott fellépésre. Kedden gyorsított eljárásban összesen 24 vádlottat állítanak sorban a bíróság elé – 23 férfit és 1 nőt -, akik idén március és május 29. között részegen vagy eltiltás hatálya alatt vezettek személyautót, tehergépkocsit vagy motorkerékpárt Kecskemét és a környező települések utcáin.

A járművezetők közül ketten visszaesők, négy vádlottnak pedig vezetői engedélye sem volt.

Két vádlott balesetet is okozott: az egyik súlyosan ittas férfi egy felsővezetéket tartó oszlopnak hajtott neki, míg egy másik ittas vezető a szembejövő sávba áttérve nekiütközött egy autónak, szerencsére egyikük sem sérült meg.

A vádlottak két férfi kivételével szabadlábon vannak, a két őrizetben lévő vádlottat a járási ügyészség kizárólag járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége miatt állítja bíróság elé.

Dr. Sárközy Szabolcstól, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivőjétől megtudtuk, négy bíró fogja tárgyalni a huszonnégy vádlott ügyét a járásbíróságon, hasonló tömbösített tárgyalássorozatra eddig nem volt példa a megyében.

Az új vezető megígérte

Február 1-jével új vezetője lett a Kecskeméti Járási Ügyészségnek. Dr. Göblyös Péter Ceglédről tért vissza, és portálunknak adott interjújában is elmondta: a hírös városban az egyik legnagyobb kihívásnak az ittas vezetés visszaszorítását tartja.

– Ez egy sziszifuszi harc egy társadalmi probléma ellen, a büntetőeljárás nyilván a végső eszköz. Kecskemét mindig is élen járt az ellenőrzésekben, amit én szeretnék, az egy csoportos bíróság elé állítás. Cegléden többször került ilyenre sor. Azért annak lenne üzenetértéke, ha egy nap húsz-harminc vádlott jelenne meg a bíróságon ittas járművezetés miatt, és a tárgyalást követően szigorú, tettarányos büntetést kapna – mondta alig több mint három hónapja dr. Göblyös Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában