bács-kiskun

2021.04.13. 12:58

Az időjárás miatt fokozott óvatosságra inti a rendőrség a sofőröket

Bár valójában tavaszt írunk, kedden ideiglenesen visszatért a kedvezőtlen időjárás. Viharos szél, eső, a hegyekben havazás várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki. Az úton lévőket fokozott óvatosságra inti a rendőrség.

baon.hu

Forrás: shutterstock

Ahogy azt korábban megírtuk, kedden országos, ismétlődő esőre kell számítani, amit helyenként, előbb az észak-dunántúli hegyekben, később a Dunántúl sík területein havazás válthat fel. Az utakon ezért mindenkit fokozott óvatosságra és a szokásosnál körültekintőbb közlekedésre intünk – hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

Rossz látási viszonyok között és csúszós úton az autóvezetőknek számolnia kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk! – hangsúlyozza a rendőrség.

Esős időben célszerű kerülni az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést, nem a szárazutas rutinsebességgel! Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból!

Ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a satufék a megoldás.

Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra, hogy fékezve blokkol a kerék. Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására!

Az erős szél nagyban befolyásolhatja a jármű úton tartását.

Ennek figyelembe vételével válasszák meg az utazási sebességet! – részletezte az ORFK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában