évértékelő

2021.03.26. 11:34

Kiemelkedő Bács-Kiskun megye ügyészségeinek váderedményessége

Tavaly a jogerősen befejezett ügyekben a vádlottak több mint 88 százaléka esetében 30 napon belül emeltek vádat az ügyészek Bács-Kiskun megyében – közölte a megyei főügyészség.

Hraskó István

A koronavírus járvány miatt a megyei főügyészség nem tartotta meg a hagyományos tavaszi évértékelő összügyészi értekezletet, de dr. Schmidt Gábor szóvivő a szerkesztőségünknek küldött közleményben összegezte 2020-at.

Mint hangsúlyozta, a nehézségek ellenére sikeres évet zártak. A járvány új kihívások elé állította az ügyészi szervezetet is, a hatékonyság és időszerűség megőrzése mellett kiemelten fontos volt a munkatársak egészségének védelme. Ennek jegyében folyamatosan bővítették az online munkavégzés lehetőségét, és rotációs munkarendet vezettek be.

A büntetőjogi szakterületen – a járványhelyzet miatt biztosított szélesebb lehetőségekkel élve – a megye ügyészségei a vádemelések során kiemelt figyelmet fordítottak az eljárások azon formáira, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet.

Tavaly 70 százalékban büntetővégzés meghozatalát célzó indítvánnyal, tárgyalás mellőzésével emeltek vádat a megye ügyészségei.

A rendkívüli körülmények ellenére a bíróság elé állítások száma is nőtt, valamint a jogerősen befejezett ügyekben a vádlottak több mint 88 százaléka esetében 30 napon belül emeltek vádat az ügyészek. A vádlottak 83 százaléka esetében pedig egy éven belül az elsőfokú bírósági határozat is megszületett. A megye ügyészi szerveinek váderedményessége 99,12%-ra emelkedett, ami meghaladja az országos átlagot.

A közjogi szakterületen a szabálysértési megszüntető határozatok és elővezetések vizsgálata volt a meghatározó. Aktív volt a főügyészség a fogyasztóvédelem terén is: 37 ügyben léptek fel az ügyészek a tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségének a megállapítása érdekében, amivel a főügyészség az országos élmezőnybe tartozik.

A megye büntetés-végrehajtási intézményeiben nőtt a fogvatartotti létszám, de az ügyészek a járványhelyzet ellenére számos vizsgálatot tartottak és közel 1000 fogvatartottat hallgattak meg

– emelte ki dr. Schmidt Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában