kecskemét / GALÉRIÁVAL

2021.03.02. 17:41

Az utasok gyors kiszállítását is gyakorolták a Wizz Air gépén

Tesztrepülést végrehajtó Wizz Air gépet fogadott kedden a kecskeméti repülőbázis, az üzemanyagtöltés mellett az utasok gyors kiszállítását is gyakorolták.

Hraskó István

Fotó: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis

Mint arról beszámoltunk, tavaly ősszel stratégiai megállapodást írt alá Váradi József, a Wizz Air Hungary Zrt. vezérigazgatója, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség légierő szemlélője és dr. Korom Renáta, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára.

Eszerint a Wizz Air és honvédség együttműködnek a kecskeméti, és más, a honvédség által üzemeltetett repülőterek kihasználásában (Kecskeméten ez akkor jöhet majd szóba, ha a polgári rész is kiépül). A Wizz Air ezáltal tovább tudja optimalizálni hazai üzemelését.

Korábban előfordult, hogy külső körülmények – például nem megfelelő időjárási körülmények – miatt Budapest vagy Debrecen helyett a környező országok légikikötőibe, Bécsbe vagy Pozsonyba kellett irányítani egyes járatokat. Az új hazai, úgynevezett taktikai kitérő repülőterek eseti jellegű használatba vételével nem lesz szükség erre, ami kedvező az utasoknak.

Nem mellesleg a repülőgépeknek is kevesebb tartalék-üzemanyagot kell majd magukkal vinniük.

A földi kiszolgáló tevékenységek felmérése érdekében keddre a Wizz Air tesztrepülést szervezett a kecskeméti repülőbázisra. Váradi József és Kilián Nándor vezérőrnagy is a helyszínen nézték meg és értékelték a résztvevő feleket. A gyakorlás során a bázis nemcsak fogadta a Wizz Air repülőgépét, hanem üzemanyagtöltést is végeztek – még az utasokkal a fedélzeten – valamint az utasok gyors kiszállítását is végrehajtották. A tájékoztatás szerint minden egység kiválóra vizsgázott.

A stratégiai megállapodásnak egyébként az is része, hogy a Wizz Air biztosítja a honvédségi Airbus repülőgépeken szolgálatot teljesítő személyzet jártasságának fenntartását, mégpedig ismeretfelújító képzésekkel és gyakorlati oktatással.

Ilyen képzésekre legalább félévente szükség van.

A Wizz Air által a saját hajózó és légiutas-kísérő személyzet képzésére használt protokoll az iparági sztenderdeknél is szigorúbb és átfogóbb, ezt az elméleti és gyakorlati tanrendet követik a honvédségi pilótáknál és stewardess-eknél is.

A megállapodás kiterjed a katonai légügyi hatósági és az állami légiközlekedési balesetvizsgálói szervezetek állományának oktatására is. A Wizz Air mindehhez rendelkezésre bocsátja világszínvonalú budapesti oktatóközpontját, amely két Airbus A320 mozgó szimulátorral van felszerelve. De megtalálható itt egy ultramodern kabin vészhelyzeti eljárás oktatására, valamint egy tűzoltási kiképzőhelyszín is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában