Videóval

2021.02.22. 14:14

Február 22-én tartjuk a bűncselekmények áldozatainak világnapját

E napot – az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára – a kontinens számos országában a bűncselekmények áldozatainak napjává nyilvánították. A rendőrség fel kívánja hívni a figyelmet az áldozattá válás megelőzésének, az áldozattá váltak megsegítésének, továbbá a társadalmi szolidaritásnak a fontosságára.

baon.hu

Ahogy korábban már beszámoltunk, tavaly decemberben bűncselekmények áldozatainak segít ingyenesen, akár anonim módon is a Kecskeméten megnyílt Áldozatsegítő Központ, melynek irodája az Arany János utca 10. alatt található.

Az országban Kecskemét a hatodik város, ahol elindulhatott egy ilyen központ. Három munkatársa személyre szabott tájékoztatást tud adni, hogy az egyes segítségnyújtási formákat hol és milyen módon lehet igénybe venni, emellett szükség esetén pszichológus bevonásával érzelmi és lelki támogatást nyújtanak a sérelem feldolgozásához.

Jogi segítséget is kaphatnak az erőszakos és magántulajdon elleni bűncselekmények elszenvedői,

ezenkívül a központ hozzásegítheti őket az állam által biztosított pénzbeli támogatások (azonnali pénzügyi segély, kárenyhítés) igénybevételéhez.

Hazánkban – az áldozatok segítését elsőként felvállaló Fehérgyűrű Közhasznú Egyesület kezdeményezésére – 1993-tól emlékezünk ezen a napon a bűncselekmények áldozataira. A rendőrség fel kívánja hívni a figyelmet az áldozattá válás megelőzésének, az áldozattá váltak megsegítésének, továbbá a társadalmi szolidaritásnak a fontosságára.

Idén január 1-től egy törvénymódosításnak köszönhetően még hatékonyabb lett az áldozatok és az áldozatsegítő szervezetek közötti kapcsolatfelvétel – közölte a police.hu. A személy elleni erőszakos bűncselekmények sértettjeit – ha kihallgatásuknál előzetesen beleegyeztek –, közvetlenül is felkereshetik az áldozatsegítő szervezetek. Azaz, a folyamat megfordult: az áldozatokat keresik meg az szolgálatok munkatársai, és így személyre szabott segítséget tudnak nyújtani.

Ha baj van:

Segélyhívó: 112

Telefontanú: 06 80 555 111

Áldozatsegítő vonal: 06 80 225 225

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06 80 205 520.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában