GALÉRIÁVAL

2021.02.15. 13:24

Áramtolvajokra csapott le a szolgáltató és a rendőrség Kiskunmajsán

Az áramszolgáltató és a rendőrség közös akciót tartott hétfő délelőtt Kiskunmajsán az alvégen, az áramtolvajok ellen. Az önkormányzat kereste meg a MVM Démász Áramhálózati Kft.-t, konkrét címeket megjelölve, ahol érdemes volna razziát tartani.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A városban évek óta visszatérő probléma, hogy az alvégi utcákban több háztartás illegálisan vételezi az áramot. Bár a szolgáltató a rendőrséggel közösen már több akciót is tartott az illegális vezetékbekötések felszámolása érdekében, több eljárást is indítottak az áramtolvajok ellen, mégsem sikerült felszámolni a jelenséget.

– Alighogy elmennek az áramszolgáltató emberei és a zsaruk, már akasztják is vissza a házilag gyártott vezetékeket a hálózatra az áramtolvajok – zsörtölődött a hétfői razzia során az egyik szemközti szomszéd, aki igazságtalannak érzi, hogy ha ő nem fizetne az áramért huzamosabb ideig, már jönnének is kikapcsolni a házából az áramot.

A jelenség nem egyedi, Kiskunhalas egyik szegregált városrészében is évekig lopta az áramot az ott élő családok egy része. Aztán egy tragédia hívta fel a hatóságok és az áramszolgáltató figyelmét arra, hogy tartós megoldást kell keresni az áramtolvajok ellen. Egy négyéves kislányt rázott meg az áram, mert véletlen megfogta a házilag eszkábált szigeteletlen vezetéket, amin keresztül az utcai hálózatról jutott az áram a házba. Az életét már nem tudták megmenteni.

Kiskunmajsán az alvégi városrészen is vannak olyan családok, ahol kisgyerekek is laknak azokban a házakban, melyekben illegálisan bekötött vezetékeken jutnak áramhoz. Talán csak a szerencsének volt köszönhető, hogy eddig nem történt a kiskunhalasihoz hasonló tragédia.

A hétfői akció során az áramszolgáltató valamennyi illegális lecsatlakozást megszüntetett, a vezetékeket elvitték. Várhatóan újabb eljárások indulnak majd az áramtolvajok ellen. Ebben vélhetően a hatóságok segítségére lesznek a köztérfigyelő kamerák is, az elkészült felvételek bizonyító erejűek lehetnek az elkövetőkkel szemben. Hosszú távú megoldást azonban a kiskunhalasi példához hasonlóan a szigetelt légvezetékek kiépítése jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában