bács-kiskun

2021.02.26. 13:05

A tavasz közeledtével is nő a balesetveszély az utakon

Köztudott, hogy a téli közlekedésre fel kell készülni, azonban kevésbé ismert, hogy van mit készülnünk a tavasszal megváltozó közlekedési viszonyokra is. Farkas Attila főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa, baleset-megelőzési előadó adott tanácsokat a kérdésben.

Horváth Péter

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Illusztráció

– Úgy tűnhet, hogy nem kell felkészülnünk a tavaszra, hiszen hosszabbodnak a nappalok és egyre kedvezőbbé válik az időjárás. Azonban tapasztalatom szerint éppen a körülmények megváltozásakor történik a legtöbb baleset, így a tavaszra is fontos elsősorban fejben felkészülni. Ha megváltoznak a körülmények, még jobban figyeljünk oda magunkra és a közlekedés más résztvevőire is – figyelmeztet Farkas Attila főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa, baleset-megelőzési előadó.

Márpedig tavasszal a látási viszonyok és a vezetési körülmények megváltoznak a télen megszokottakhoz képest.

– Az enyhébb évszak beköszöntével nem lesz annyira borult az idő, kevesebbszer ül köd a tájra, de a nap még mindig alacsonyan jár, ami reggel még tovább lehet zavaró. Ha bennünket nem is zavar ez, mert háttal haladunk a tűző napnak, a szembejövőt elvakíthatja, amit mindenképpen számítsunk bele a közlekedésbe – fejtette ki a főtörzszászlós.

Sokan nem gondolnak rá, hogy a megváltozott körülmények egyik fontos összetevője a megnövekedett forgalom.

Tavasszal egyre többen pattannak motorra, kerékpárra, ezzel megnő a kis felületet mutató, nehezebben észlelhető járművek száma. A motorral vagy kerékpárral útnak indulóknak érdemes még körültekintőbben közlekedni, mert még nem számítanak rájuk az autósok. Ha már a kerékpárosokat és a motorosokat említettük, esetükben kritikus a megfelelő láthatóság.

– A kerékpárosok és a motorosok kis felületet mutatnak. A kerékpáros az autós szemszögéből elveszhet az útszéli tereptárgyak között, mert a sebességkülönbség miatt a látszólagos mozgásuk lényegesen kisebb a valósnál, ami rontja az észlelhetőséget. Ezért érdemes nappal is feltűnő színű ruházatot viselni és világító berendezést használni. Az élénk színű ruházat és az erős fényű villogó ledek odavonzzák a tekintetet – fogalmazott Farkas Attila, és a motorosoknál maradva hangsúlyozta:

a szezon elején hagyjanak időt maguknak, hogy a télen berozsdásodott rutinok újra jól működjenek, ezért óvatosabban húzzák a gázkart.

Akár még vezetéstechnikai felkészítésen is részt vehetnek.

A forgalom a tavasszal szokásos esőzések miatt is megnőhet, ami az utazási időt is növelheti. Ezt fontos számításba venni indulás előtt, mert a sietség nagyon veszélyes az utakon.

– A közlekedésben az egyik legveszélyesebb, amikor nem számolunk a nagyobb forgalommal, és sietséggel akarjuk behozni a kiesett időt. Nagyon sok baleset történik a sietség miatt, mert ha siet, más pszichés állapotba kerül a sofőr, feszült és kevésbé körültekintő, figyelmes – figyelmeztetett Farkas Attila.

A megengedettnél nagyobb sebesség önmagában is kockázati tényező.

– Ha 50 helyett 60-nal megyünk a városban, akkor hat-nyolc méterrel kisebb távolság áll rendelkezésünkre reagálni. Ha 50-nel haladva épp meg tudunk állni a zebra előtt, akkor 60-ról lassítva még 25–30 kilométeres sebességgel csúsznánk rá a zebrára, mert a sebesség nem egyenletesen csökken a fékezéskor, hanem a végén erősebb a lassulás – fogalmazott a szakember.

Farkas Attila, baleset-megelőzési előadó
Fotó: Bús Csaba

Érdemes figyelni az időjárás-előrejelzést is. Ha másnapra csapadékos időt mutat, keljünk fel 10 perccel korábban, mert lehet számítani a sűrűbb forgalomra és a megváltozott útviszonyokra.

Az eső további veszélyeket is rejthet. A szélvédő szennyeződhet a saras vízzel, ezért az alacsony napállás miatt ez nagyon csilloghat, rontva a láthatóságot. A főtörzszászlós tanácsa, hogy tartsunk a csomagtartóban szélvédőmosót, mert kellemetlen meglepetés lehet, ha kifogy, és nem látunk ki a szélvédőn. Tavasz elején még ne váltsunk nyári szélvédőmosóra, hiszen még jöhet egy-egy kisebb fagy.

Ellenőrizzük az ablaktörlő lapátot is, mert az télen a szélvédőre fagyva sérülhet, és akkor nem tisztít megfelelően.

A szakember tanácsa, hogy a téligumit ne tavasz elején cseréljük le nyárira, hanem várjunk vele addig, amíg a nap legnagyobb részében 7 Celsius-fok feletti a hőmérséklet. Akkor viszont ne késlekedjünk, mert a téligumi melegben hasonlóan ellenjavallt, mint a nyárigumi hidegben.

Magunkat is készítsük fel az évszakváltásra

– Ne csak járművünket, hanem magunkat is készítsük fel az évszakváltásra. A több napfény jó közérzetet ad, több bennünk az örömhormon, ezáltal hajlamosabbak vagyunk gyorsabban közlekedni, de érzékszerveink ugyanazok, illetve a reakcióidőnk is. Tudatosan törekedjünk a szabályok betartására, és tartsuk szem előtt, hogy mindannyian egy veszélyes helyzetben, a közlekedésben vagyunk szereplők – mondta Farkas Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában