rendőrségi évértékelő

2020.10.02. 20:00

Kevesebb a bűncselekmény, egyre biztonságosabb Kalocsa

Biztonságosabb a város, mint tíz éve, derült ki Mayer József rendőrkapitány évértékelőjéből a kalocsai képviselő-testület ülésén.

Gábor János

Mayer József rendőrkapitány a képviselő-testületi ülésen számolt be az eredményekről

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Egy évtized távlatait nézve nagymértékben javult Kalocsa közbiztonsága, mutatott rá évértékelő beszámolójában Mayer József kapitányságvezető a városházán, kedden. Az ezredes az önkormányzati képviselőknek tartott előadásában azt mondta, hogy 2018-hoz képest nem hozott jelentős változást a 2019-es esztendő, de az előtte lévő ötéves időszakban kevesebb mint felére (564-ről 230-ra) zuhant a regisztrált bűncselekmények száma.

Ha a 2010 óta eltelt időszak eredményeit összesítjük, akkor a mutató visszaesése még látványosabb: 672 helyett tavaly „már csak” 227, leggyakrabban vagyon elleni bűncselekmény történt. Ezek a számok nem a teljes illetékességi területre, hanem csak Kalocsára értendők.

A rendőrkapitány három év után értékelte újra nyilvánosan Kalocsa közbiztonságát. A beszámolóban elhangzott: a város „bűnügyi szempontból továbbra sem tekinthető veszélyeztetett településnek”, ugyanakkor a rendőrség „kiemelt feladatának tekinti az elért eredmény szinten tartását, jövőbeni esetleges csökkentését”. Mayer elmondta: bár javult a közbiztonság az elmúlt években, kiemelt bűncselekményből valamelyest többet (a 2018-as 125 helyett 130-at) regisztráltak tavaly. Az emelkedést a testi sértések enyhe (7-ről 9-re), illetve a lopások számának szembetűnő (90-ről 106-ra) növekedése okozta, igaz, közben stagnált a súlyos testi sértések és a garázdaságok száma. Ami javította a statisztikát, az a rongálások visszaesése, és a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények eltűnése – pontosabban: ilyen ügyben egyáltalán nem került sor bűnügyi intézkedésre 2019-ben, igaz, „új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos szabálysértés” miatt pénzbírságot például szabtak ki. Pozitív fejlemény még: a vizsgált időszakban befejezett emberölés nem történt.

Mayer József részletesen kielemezte a nyomozások eredményességét is; e szerint a Kalocsai Rendőrkapitányság még úgy is javítja a megyei átlagot (69,6 százalék), hogy ez a mutatója a 2018-as 78,2 százalékról 71,9 százalékra esett vissza. Külön fejezetet érdemelt az előadásban a közlekedésbiztonság, ami ha csak kismértékben is, de romlott.

A rendőrkapitány által nyilvánosságra hozott adatok alapján 2019-ben 79 személysérüléssel járó baleset történt, ami 6,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Emelkedett a halálos kimenetelű ütközések száma is: kettőről hatra, de ez még így is sokkal kevesebb, mint a negatív rekordot hozó 2005-ös évben, amikor 15-en haltak meg a kalocsai régió útjain. Érdemes megjegyezni, hogy a rendőrség külön statisztikában vezeti a városon áthaladó 51-es főút baleseteit: csak ezen a nyomvonalon, a város területén, senki sem esett áldozatul közlekedési balesetnek, melyből egyébként 21 történt 2019-ben.

Mayer József rendőrkapitány a képviselő-testületi ülésen számolt be az eredményekről
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Az ezredes elárulta a legfontosabb számokat a szabálysértési eljárások kapcsán is: az igazgatásrendészeti osztály 176 kalocsai lakossal szemben intézkedett, és végül 98 személyt büntetett meg, összesen 4,8 millió, vagyis átlagosan 49 ezer forintra. A leggyakrabban, 152-szer kisebb közúti vétségek miatt került sor pénzbüntetésre, de elég magas volt az érvénytelen hatósági engedéllyel (42) és engedély nélküli járművezetéssel (52) összefüggésben történt közlekedési szabálysértések száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában