kormányrendelet

2020.03.06. 14:00

Mobil konténerekkel bővítik az állampusztai és a halasi börtönt is

A börtönzsúfoltságot lakókonténerek telepítésével próbálja orvosolni a kormányzat – derül ki a Magyar Közlöny csütörtök este megjelent számából. A dokumentum szerint tíz helyszínen épül konténerbörtönt, köztük Harta külterületén az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, valamint Kiskunhalason a már meglévő börtön területén helyezik el a konténereket.

Pozsgai Ákos

Forrás: baon.hu

Fotó: Pozsgai Ákos

A Magyar Közlönyben megjelent, a miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a fogvatartottak átmeneti elhelyezésének biztosítását. A költségvetésben továbbra is 30 milliárd forintot csoportosít át erre a célra a kormányzat.

A kormányrendelet szerint a következő helyeken épülnek mobilbörtönök: Harta (Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet), Szirmabesenyő (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet), Kiskunhalas (Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet), Baracska (Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet), Dunaújváros (Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet), Sopron (Sopronkőhidai Fegyház és Börtön), Algyő (Szegedi Fegyház és Börtön), Tiszalök (Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet), Tököl (Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet), Veszprém (Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet).

Börtönkonténer a halasi börtönben
Fotó: Pozsgai Ákos / baon.hu

Egy közelmúltban elfogadott törvény alapján szeptember 30-áig a jelenleg közel 120 százalékos telítettséggel működő hazai bv-intézetekben 100 százalékos szintre kell visszaszorítani ezt az arányt. A köztudatban csak börtönbizniszként ismertté vált kártérítési eljárások egyebek mellett éppen a zsúfoltságból adódó állapotokra hivatkozva indultak az állammal szemben tízezres nagyságrendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában