vádemelés

2019.10.02. 09:33

Ha 50-nel ment volna a motoros, akkor se tudott volna megállni

A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt a tavaly augusztusi, Kecskeméten, az Izsáki úton történt halálos motorosbaleset ügyében, az autót vezető férfi ellen.

Hraskó István

Forrás: police.hu

Mint arról akkor beszámoltunk, tavaly augusztus 22-én egy 30 éves férfi ment motorjával az Izsáki úton, amikor reggel 7 óra 45 perckor a Homok utcából kihajtott elé egy autó. A motoros már nem tudta kikerülni, nekiütközött a gépkocsi jobb oldalának, és súlyos sérüléseket szenvedett. Barátai segíteni szerettek volna, és irányított véradást szerveztek. Nemcsak a helyiek és a környékbeliek mozdultak meg a felhívásra, hanem voltak jóakarók Ceglédről, Veresegyházáról, de még Győrből is. Az intenzív osztályon kezelt fiatal férfi állapotát sikerült stabilizálni, azonban szervezete nem bírta tovább a harcot, a baleset után öt nappal meghalt.

A Kecskeméti Járási Ügyészség a napokban emelt vádat a baleset ügyében. Dr. Schmidt Gábor elmondta: azon az augusztusi reggelen jó látási viszonyok voltak, és az aszfalt is száraz volt. A gépkocsit egy 27 éves férfi vezette, aki nem vette figyelembe a Homok utca és az Izsáki út kereszteződésénél lévő elsőbbségadás kötelező jelzőtáblát.

Fotó: police.hu

– A jelzőtábla ellenére a vádlott úgy haladt tovább egyenesen az Egyetértés utca irányába, hogy nem adott elsőbbséget a tőle jobbról, az Izsáki úton mintegy 101-106 km/óra sebességgel közlekedő motoros férfinek. Emiatt a vádlott későn fékezett és a motorkerékpár mintegy 91-95 km/óra sebességgel a 24-28 km/h sebességgel közlekedő autó jobb oldalának ütközött. Az autó és a motor kisodródva az Egyetértés utca úttestén álltak meg, míg a motoros sértett is erre az úttestre esett. Ha a sértett motorkerékpárral a megengedett legnagyobb, azaz 50 km/h sebességgel közlekedett volna, még vészfékezéssel sem állíthatta volna meg gépjárművét az ütközés helye előtt – nyilatkozta Schmidt Gábor.

Kijelentette: a baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ-t, nem adott elsőbbséget az Izsáki úton érkező motorosnak.

– A sértett nagy valószínűséggel akkor is meghalt volna, ha nem hajtott volna gyorsabban a megengedettnél – hangsúlyozta az ügyészség szóvivője.

A szabadlábon védekező, büntetlen előéletű vádlottat a járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, amely bűncselekményt a törvény 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Fotó: police.hu

Tíz éve történt egy hasonló eset

Valószínűleg ma is sokan emlékeznek egy tíz éve történt, a fentihez egyes részleteiben hasonló halálos kimenetelű kecskeméti motorosbalesetre. 2009. szeptember 19-én, délelőtt 11 óra körül a Halasi úton egy, a városból kifelé tartó kisteherautó sofőrje a záróvonal ellenére balra, nagyívben akart kanyarodni a Bánáti utcába. Szemből motorral érkezett egy 24 éves kecskeméti férfi – később kiderült, a szakértői vélemény szerint 96 és 103 km/h közötti sebességgel ment. Már nem tudták elkerülni az ütközést. A motoros fiatalembert a mentők megpróbálták a helyszínen újraéleszteni (a kisteherautó orvos sofőrje is), de belehalt sérüléseibe.

– Ahogy kanyarodni készültem, megindultak a kereszteződés felől az autók, de úgy gondoltam, biztosan, igaz szabálytalanul le tudok fordulni. Ekkor tűnt elő hirtelen egy autó mögül a motor – ezt mondta a nyomozóknak a teherautó vádlottá vált sofőrje. A bírósági tárgyaláson a szakértő kijelentette: ha a motoros megengedett 50-nel közlekedik, meg tudott volna állni, így viszont ez a 22 méteres fékút ellenére sem sikerült neki.

A bíróság végül a kisteherautó sofőrjét bűnösnek találta, mondván, a teherautó olyan térrészben tartózkodott, ahol nem is lehetett volna, ugyanakkor a törvényi minimumot alig meghaladó, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában