Bács-Kiskun

2019.03.08. 07:00

Több mint tízmillió forintot fizetne a rendőrség a bűnelkövetőkért

Több millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt években különféle bűncselekmények miatt, melyek egy része a mai napig érvényben van.

Maksa Balázs

Brutálisan meggyilkoltak egy belga házaspárt kunszállási tanyájukon 2014-ben

Forrás: baon.hu

Fotó: Archívum

A rendőrség honlapja szerint országosan több mint 150 nyomravezetői díjkitűzés van érvényben különféle bűncselekmények miatt. A police.hu- n található információk szerint a legrégebbi egy 1995-ös szajoli kettős gyilkosság. A legtöbb megoldatlan bűnügy között emberölés, rablás, lopás és testi sértés szerepel, de sok esetben cserbenhagyásos közlekedési balesettel kapcsolatban keresnek elkövetőket, tanúkat a rendőrök. Az országos díjkitűzésekből hét nyomravezetői díjat a Bács-Kiskun megyei rendőrök ajánlottak fel, melyek összértéke 12 millió 200 ezer forint.

A kitűzött nyomravezetői díj minden esetben annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik és információit az eljárás során ismerteti. Ha kell, az eljáró hatóság a tanú védelmére a szükséges intézkedéseket megteszi. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli. A díjkitűzés visszavonásának jogát a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság fenntartja. A díjkitűzés visszavonásának közzétételét követően a jelentkezés elkésett.

A jelenleg megyénkben érvényben lévő díjkitűzések között négy gyilkosság, két rablás, és egy életveszélyt okozó testi sértés található. A közös mindegyikben az, hogy a rendőrök azóta sem találják az elkövetőket.

A legrégebbi díjkitűzés egy közel 15 évvel ezelőtti kiskunhalasi emberöléshez kapcsolódik. Egy Berzsenyi utcai házban 2004. október 19-én megöltek egy 68 éves üzletembert. Az elkövetők a házat átkutatták, onnan ékszereket és más értékeket tulajdonítottak el. Kétmillió ütheti a markát annak, aki segít megtalálni a tettes(eke)t.

Időrendben követi a halasi gyilkosságot egy 2009-es lakiteleki emberölés. Fél millió forintot kaphat az, aki tudja, hogy ki ölhette meg november 12-ére virradóan otthonában a 72 éves Nagy Ferencet. Akkori információk szerint a férfi kezeit összekötözték, arcára pedig egy párnát tettek.

A helyszínelők az udvaron is rögzítették a nyomokat a lakiteleki gyilkosság helyszínén
Fotó: Archívum / baon.hu

A megye legmagasabb nyomravezetői díja van érvényben a 2010-es tiszakécskei rablással kapcsolatban. Négymillió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel 2011-ben a rendőrök, majd 2014-ben ötmillióra emelték az összeget. Ismeretlen tettesek 2010. november 17-én az esti órákban betörtek egy tiszakécskei családi házba, összeverték az ott lakó házaspárt, majd kirabolták őket.

Egymillió forintot érhet az az információ, melynek segítségével beazonosítható, hogy ki gyilkolta meg Solton, a Mester utcai lakásában a 82 éves K. Gyulánét 2011 májusában. Az idős asszonyt konyhájában, az ágyon találták meg, arcán egy párnával. A rendőrség akkori elmondása szerint az elkövető jól ismerhette áldozatát.

Helyszínelők a solti Mester utcában
Fotó: Archívum / baon.hu

Ötszázezer forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a rendőrség egy 2011-es kecskeméti életveszélyt okozó testi sértés miatt. Az ismeretlen elkövető 2011. június 19-én 23.00 óra és június 20-án 05.00 óra között betört a Bem utca egyik lakóházába, majd egy 60 éves nőt, és 51 éves élettársát megtámadta, brutálisan összeverte. A férfin életmentő koponyaműtétet hajtottak végre, de a nőt is súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Teljesen lezárták a Fecske utcát a rendőrök
Fotó: Archívum / baon.hu

Kétszázezer forintos díjkitűzés van érvényben egy közel hat évvel ezelőtti rablás ügyében. Kecskeméten, 2013. szeptember 2-án 11 óra 40 perc körüli időben, egy, az Árpád körúton sétáló idős asszonyhoz hátulról odalépett egy ismeretlen személy és a nő nyakából leszakított egy aranyláncot. Ezt követően az elkövető a sértettet a földre lökte, majd a nyakláncon lévő arany karikagyűrűvel együtt a helyszínről elmenekült.

Először kétmilliós, majd hárommillió forintos vérdíjat tűztek ki a kunszállási kettős rablógyilkosság elkövetőire. Kunszállási otthonában több késszúrással végzett gyilkosa egy 72 éves belga állampolgárságú férfival 2014 augusztusában, és feleségét is brutálisan összeverte, aki később a kórházban meghalt. Hiába indultak el forró nyomon a rendőrök, közel öt év után sem találják a tetteseket.

Brutálisan meggyilkoltak egy belga házaspárt kunszállási tanyájukon 2014-ben
Fotó: Archívum / baon.hu

Ha bárki bármilyen információval rendelkezik a fenti bűnügyekkel kapcsolatban, ne habozzon, hívja a rendőrséget! A díjkitűzések a rendőrség honlapján érhetőek el, megyei bontásban.

Érvényben lévő díjkitűzések az egyes megyékben és a fővárosban

Megye

Díjkitűzések száma

Legrégebbi ügy

Bács-Kiskun

7

2004

Baranya

10

2009

Békés

14

1996

Borsod-Abaúj-Zemplén

4

2011

Budapest

12

2010

Csongrád

16

2013

Fejér

2

2013

Győr-Moson.Sopron

5

2014

Hajdú-Bihar

11

2010

Heves

5

2013

Jász-Nagykun-Szolnok

19

1995

Komárom-Esztergom

12

2009

Nógrád

2

2013

Pest

13

2009

Somogy

1

2011

Szabolcs-Szatmár-Bereg

3

1999

Tolna

8

2008

Vas

1

2014

Veszprém

8

2002

Zala

4

1996

Forrás: police.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában