kiskunmajsa

2019.03.09. 08:57

Elfogták a Nepomuki-szobor rongálóját

Egy 54 éves férfi megrongálta a Kiskunmajsa főterén álló Nepomuki Szent János-szobrot.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

Frissítés:

Elfogták a majsai szoborrongálót

A rendőrség elfogta az a majsai férfit, aki azzal gyanúsítható, hogy pénteken a kora esti órákban ledöntötte a főtéren álló Nepomuki-szobrot.

– Jó hír a rosszban, hogy előállították a Nepomuki-szobor rongálóját. Az újabb szoborgyalázás komoly indulatokat váltott ki a lakosság körében, de a köztéri kameráknak és a majsai rendőrök felkészültségének köszönhetően, gyorsan be lehetett azonosítani egy kiskunmajsai személyt, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható. Kiskunmajsa közterületeit közel száz kamera figyeli, minden ilyen felderítés bizonyítja, hogy jó kezdeményezés kamerarendszer fejlesztése az önkormányzat részéről – közölte portálunkkal Ábrahám-Fúrús András majsai polgármester.

A police.hu közleménye szerint a nyomozók a városban elhelyezett közterületi kamerák felvételei alapján beazonosították, és 2019. március 9-én elfogták azt az 54 éves helyi lakost, aki a rongálás bűntett elkövetésével megalapozottan gyanúsítható. A férfi a kihallgatása során beismerő vallomást tett, és elmondta, hogy a szobor fejét is ő törte le korábban.

Az ügyet a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság Kiskunmajsai Rendőrőrse vizsgálja.

A több mint 200 éves alkotást – ami a település legrégebbi köztéri szobra –, ledöntötték talapzatáról, a kőszobor több darabra tört. A bűncselekmény pénteken délután 6 óra után történt a polgármesteri hivatallal átellenben lévő parkban. A tettes megtalálását a köztéri kamerák felvételei is segíthetik, habár azok sem bizonyultak hasznosnak legutóbb, amikor február elején a szobor fejét rongálták meg ismeretlenek. A szent feje – mint feltételezik –, akkor anyagfáradás következtében is leválhatott, de a ripityára tört maradványokat 25-30 méterre találták meg a park bokrai között. A szobrot még nem tudták helyreállítani, a torzót egy műanyagzsákkal takarták le, hogy védjék az időjárás viszontagságaitól.

Fotó: Tapodi Kálmán

Az 1793-ban készült szobor feje 2014 novemberében is levált, de akkor sem derült ki, hogy szándékos rongálás, vagy anyagfáradás miatt történt. A mostani esetben viszont egyértelmű, hogy valakinek nagyon útjában állt Nepomuki Szent János szobra és ledöntötte talapzatáról. A szobor maradványait a városházába vitték, a tettest, vagy tetteseket még keresik.

Fotó: Tapodi Kálmán

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában