Bács-Kiskun

2024.04.03. 19:50

Virágzáskor jön a veszedelem

A hajnali fagyok után újabb baj, a gombakór készül rátámadni a gyümölcsösökre.

Miklay Jenő

Április havában a legfontosabb teendő a gyümölcsös gazdaságokban a gombabetegségek és a rovarkártétel elleni védekezés. Sürget a munka, mert szinte minden gyümölcsfaj ilyen veszélybe kerül virágzás idején. Például az őszibarack első kibomló levelein már látható a tafrinás fertőzés. Az időjárási körülmények különösen kedveztek ennek a kórokozónak. A határszemlék tapasztalatai szerint Homokhátság némely ültetvényében a fák hajtásainak immár a fele betegedett meg.

gazdaság, virágzás, termés
Pazar cseresznyevirágzás a Füle birtokon. A fagyok ellen szélgéppel is védte a gazda az ültetvényt. 
Fotó: Miklay Jenő

– A fertőzött levelek később leszáradnak, a fák újabbakat hajtanak majd, de a növények számára ez nagyon leterhelő, energia igényes folyamat.   A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly hernyóinak kártétele is látható, egy részük az őszibarack vesszők végeiben telelt. A fertőzöttség jól látható, gondos metszéssel eltávolítható a rovar a hajtásvégekről. A lepkék rajzása napok múlva várható, a szilvásokban azonban a poloskaszagú darazsakat már fogják a rovarcsapdák. A csonthéjasok jelenlegi legnagyobb problémája a moníliás virág-és lombfertőzés, ami a kajszifákat ez idő tájt erősen támadja. Virágzáskor a hűvös, csapadékos időjárás elősegítette a járvány terjedését. Homokhátságon helyenként a hajtások száradása nagymértékű károsodást jelez.  Körténél a levélbolhák, almánál a varasodás a lisztharmat kórokozója ellen szükséges a védekezés – foglalta össze az ez idő tájt fertőző betegségek terjedését Pesti Gábor növényvédelmi mérnök.

Napjainkban a többnyire mindenütt virágzás teljében lévő cseresznye és megy, ültetvényekben dolgoznak a permetező gépek.  Nagykőrösön Füle Zoltán gyümölcstermesztő minden telhetőt megtett annak érdekében, hogy öt hektáros cseresznyésének termését megóvja az elemektől.

– Háromszor támadt márciusban a rügyekre a hajnali fagy, ezért mindannyiszor működésbe hoztam a cseresznyés fölötti szélgép vitorláit. A két méter magasságban mínusz 2 fokos hőmérsékletű levegő plusz 0,5 fokra melegedett fel a forgatás következtében. Vélhetően a légkeverés is hozzájárult ahhoz, hogy a virágzás szépen kibontakozott, bőséges termés ígérkezik. Néhány napja pedig gombaölőszeres permetezést adtunk a cseresznyésnek.  A  cserebogarakat is napjainkban rajzáskor időszerű írtani, de szigorúan méhkímélő technológiával – mondta.

A Füle birtokon a meggy és a kajszi számít még jelentékeny gyümölcsültetvénynek. Az utóbbi faj termőrügyeiből más alföldi tájakhoz hasonlóan, ebben a gazdaságban is keveset hagytak meg a márciusi hajnali fagyok.

– Főleg a Pannónia és a Ceglédi óriás virágrügyei pusztultak. A kajszisban összességében idén annyi gyümölcs maradt a fákon, ami kóstolónak elég lesz. Azzal szemben a meggyes jelen állapotában bő termést ígér, de szüretig még sok a bizonytalanság. Mikroöntözéssel próbáltuk csökkenteni a fagyok kártételét úgy tűnik, sikerült csupán az Érdi bőtermőnél vettünk észre minimális fagykárt – jellemezte gyümölcsöse állapotát Füle Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!