Kecskemét

2024.04.16. 19:23

VOSZ-gyűlés: jövőre nagyobb lesz a gazdasági fejlődés – galériával

Mi áll a gazdaság stagnálása mögött? Mi várható idén és jövőre? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről is szó esett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) vármegyei éves beszámolóján kedden, Kecskeméten.

Barta Zsolt

A hazai gazdaság gyengélkedéséről, a jövőbeli fejlődési kilátásokról, a vállalkozókat képviselő szervezet tevékenységéről hallhattak tájékoztatót kedd délelőtt Kecskeméten, a Four Points By Sheraton szálloda konferenciatermében azok a cégvezetők, akik részt vettek a VOSZ vármegyei rendezvényén.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetség, éves beszámoló, Kecskemét
Megtartotta éve beszámolóját a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetség Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba

Az éves gyűlés előtt Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy a változások évtizedét éljük – Covid–19, infláció, gazdasági válság –, de a vállalkozók együttműködése segítheti a problémák meghaladását. Kecskeméten ma már nemcsak a városban gondolkoznak a vezetők, hanem a térség fejlődési érdekeit és lehetőségeit is figyelembe véve terveznek, működnek együtt más településekkel. Hangsúlyozta a duális képzés fontosságát, amely a munkaerő-problémákat enyhíti a térségben. A megyeszékhely figyelmet fordít a fiatalok letelepedésének a megkönnyítésére, bár épülnek új lakások, a bérlakás rendszer kialakítása területén akad tennivaló.

A város elöljáróját Rideg László, a vármegyei közgyűlés elnöke követte, aki hangsúlyozta, hogy indirekt módon kapcsolódik a vármegye vezetése a vállalkozókhoz. Az elmúlt hét év során 117 milliárd forint értékben mintegy 800 projekt valósult meg a vármegyében. Ezek között 80 bölcsőde és óvoda épült, vagy újult meg. A hazai vármegyék közül Bács-Kiskun teljesített a legjobban a TOP-os programok keretében, amely bár lezárult, de a TOP+ projekt már elindult, eddig 38 településsel 12 milliárd forint megállapodást írtak alá.

Rideg László, a vármegyei közgyűlés elnöke
Fotó: Bús Csaba

A politikustól dr. Szabó Barna, az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza vette át a szót, aki az előadása keretében a magyar gazdaság helyeztéről és a régió kilátásairól tartott ismertetőt. Tavaly csökken a hazai GDP, a korábbi évhez képest 0,8 százalékkal. Hogy e mögött mi is áll? Magyarország gazdasága jelentős részben a német piacokhoz van kötve, ezek pedig gyengélkedtek. A hazai beruházok visszaestek. Míg 2018–2022 között a GDP 27 százalékát forgatták vissza a gazdaság szereplői, addig ez tavaly 22 százalék alá esett. 

A helyzetet nehezítette, hogy az Európai Unióból érkező források elmaradtak, a költségvetés kifeszített volta sem erősítette a helyzetet, illetve a magas kamatok is lassították a gazdaság motorját. 

A hazai ipar egy része sem úgy teljesített, mint korábban. A szektor visszaesését az akkumulátor- és a járműipar teljesítménye akadályozta meg. Ma az ország a globális akkumulátor-exportban a világ ötödik helyét foglalja el. Az előadó becslése szerint idén a hazai GDP-növekedés 2,9, míg jövőre 3,4 százalék lehet.

A gazdasági szakember után Bernschütz Mária generációkutató előadását hallgatták meg a résztvevők. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy teljesen másként kell kezelnie egy X generációs alkalmazottat, mint például egy Z generációst. Ha a munkaadó a különböző generációk értékrendszereit megismeri, akkor a munkavállalók beilleszkedését megkönnyíti, így megerősödik a kollektíva, amely a vállalkozás munkáját végzi – mondta a szakember.

A program keretében a VOSZ stratégia megvalósításáról Eppel János, a szervezet elnöke beszélt. Hangsúlyozta, hogy erős, aktív szakmai érdekképviselet kialakítása a cél. A szövetségnek a vállalkozásokkal együttműködő támogató szervezetnek kell lennie. Érintette a KAVOSZ Zrt.-ben játszott szerepet. Mint ismert, a Széchenyi Kártya konstrukciók keretében 8000 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki több mint két évtized során mintegy 600 ezer vállalkozásnak. Szólt a voszport.hu honlapukról, amely azért készült, hogy a mikro-, a kis- és középvállalkozások operatív folyamatait segítse.

Az elnök után Perlusz László országos főtitkár adott tájékoztatót, majd a vármegyei szervezet beszámoló taggyűlésével zárult a rendezvény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!