Kiskunhalas

2024.02.13. 16:25

Az érdekképviseletek várják a gazdák észrevételeit – galériával

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége együtt, vállvetve lép fel az európai és benne a magyar gazdákat sújtó uniós határozatok ellen – jelentette ki Gáspár Ferenc, a NAK és a MAGOSZ Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke a Halas és Környéke Gazdakör hétvégi gazdabálján. Az érdekképviseleti vezető szólt arról is, hogy létszámbővítéssel fejlesztik a falugazdász hálózatot, hogy még több adminisztrációs terhet vegyenek le a gazdák válláról.

Pozsgai Ákos

Létszámbővítéssel fejlesztik a falugazdász hálózatot, hogy még több adminisztrációs terhet vegyenek le a gazdák válláról

Fotó: Pozsgai Ákos

Bagi Bence, a Halas és Környéke Gazdakör elnöke köszöntötte a Tiszti Klubban tartott gazdabál résztvevőit, hangoztatva, hogy az európai és köztük a magyar gazdák az elmúlt napokban megmutatták erejüket az európai uniós döntéshozók felé, hogy megvédjék az európai és magyar élelmiszert és az érdekeiket.

– A záhonyi határátkelő közelében több mint ezer magyar gazda gyűlt össze több, mint kétszáz traktorral, hogy hallassa a hangját – mondta a gazdaköri elnök.

Gáspár Ferenc, a NAK és a MAGOSZ Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke arra emlékeztetett, hogy a magyar gazdák tavaly már Brüsszelben is felhívták az európai uniós döntéshozók figyelmét, hogy nagy problémák lesznek.

– Az nem lehet, hogy ugyanazon a pályán, de más feltételekkel termelünk mi, európai gazdák, be kell tartanunk mindenféle jogszabályt, ugyanakkor Ukrajnából beengedik az élelmiszereket, amivel tönkre teszik az európai gazdaságot – hangoztatta az érdekképviseleti vezető, aki beszélt arról is, hogy a NAK és a MAGOSZ vezetése úgy döntött, a hazai falugazdász hálózatot az idei évtől létszámemeléssel fejlesztik és megpróbálnak tenni annak érdekében, hogy az adminisztrációs terhekből levegyenek a gazdák válláról.

Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára szerint a gazdaköröknek két nagy feladata van.

– Az egyik, hogy a kormány szövetségeseként az információkat, új jogszabályokat, határozatokat a gazda tagokhoz eljuttassa a legrövidebb időn belül, a lehető legérthetőbb formában. Van azonban egy még ennél is fontosabb feladata, hogy a gazdák észrevételeit a helyi gazda érdekképviseletekkel közösen eljuttassa kormányzati szintre. Ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan érkezzenek a gazdák részéről javaslatok – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!