Soltvadkert

2024.01.30. 11:34

A nagy jégverések ellen kell védekezni

Soltvadkert környékét évek óta védi a jégverés ellen az országos jégkármérséklő védelmi háló. A rendszer működtetése rendkívül fontos az éghajlat változása miatt. Ez ugyanis nem csak a szőlőt, az agrárkultúrát védi, hanem a település ingatlanait és az ingóságait is.

Barta Zsolt

Soltvadkert környékén háromezer hektáron terem a szőlő. Ennek és más mezőgazdasági kultúrának a megvédése a jégeső ellen elemi érdeke a városnak

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

A város környékén hat talajgenerátort telepítettek korábban, amelyek közül négy helyi finanszírozású, kettő eszköz pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával működik. Az idei évben a soltvadkerti hegyközség az elmúlt évekhez hasonlóan önkormányzati hozzájárulást kér a rendszer működtetéséhez, négy eszköz ugyanis a helyi hegyközség tulajdona. Tavaly az önkormányzat kétmillió forintot tervezett a költségvetésében erre a célra, amelynek a nagy részét nem költötték el. A 2023-as év ugyanis nem volt viharos, illetve az előző időszakban több, a védekezéshez szükséges anyagot vásárolt meg a hegyközség, amelyet nem kellett felhasználni. A város vezetése a szerdai önkormányzati ülésen tárgyalja a kérelmet, amelyet Temerini Ferenc polgármester elfogadásra javasolt.

A védelem folyamatos fenntartására égetően nagy szükség van idehaza a tavaszi, a nyári és az őszi hetekben. 

Bár az egész országot lefedi a hazai jégkárelhárító rendszer – 986 ponton 219 automata és 767 manuális talajgenerátor működik –, ugyanakkor ennek hatékonysága nem száz százalékos.

Három éve történt egy hatalmas jégverés a környéken, Kecel térségében. 

Akkor 3–4 kilométer széles, 13–14 kilométer hosszú területen mindent letarolt a jég. A becslések szerint a kár nagysága közel egymilliárd forint volt. Tavaly írtuk egy cikkünkben, hogy minden évben vizsgázik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által fenntartott védelmi háló. A hazai jégkármérséklő rendszer minden védekezésre fordított forintja 33 forintnyi értéket óv meg. 2023-ban az április 15. és szeptember 30. közti szezonban 96 napon kellett, összesen 176 639 üzemórára bekapcsolni a rendszert idehaza. Bács-Kiskunban összesen 87 generátor működik (23 automata, 64 manuális), amelyek 52 napon kaptak bekapcsolási riasztást, és összesen 16 058 órát működtek tavaly. A térségünkben tavaly 916,5 hektárral kapcsolatban érkezett jégkárbejelentés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!