Mezőgagazdaság

2023.12.07. 19:48

Államtitkári tájékoztatót tartott az átalakuló földtörvényről Solton – galériával

A solti székhelyű Consultagro Kft. egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért rendezvényét tartotta meg a napoban, amelynek egyik előadója dr. Andréka Tamás volt. Az Agrárminisztérium államtitkára az átalakuló földtörvénnyel kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg a gazdálkodókkal. A találkozó résztvevői jellemzően Bács-Kiskun, Fejér és Csongrád-Csanád vármegyéből érkeztek. A nagy, 120 főnyi látogatottságot vélhetően az is generálta, hogy az ágazat másik ismert személyisége, Nagy Attila, a tárca Fejlesztési Főosztályának vezetője a 2024. évi pályázati lehetőségekről adott átfogó tájékoztatást.

Zsiga Ferenc

A fotón jobbról Faragó Nikolett ügyvezető, dr. Andréka Tamás államtitkár, Kósa Ferenc Agrártanácsadók Szövetsége elnöke

Fotó: Zsiga Ferenc

A Szélrózsa Birtokon megrendezett esemény előadóit és résztvevőit Faragó Nikolett agrármérnök, a társaság ügyvezetője köszöntötte, majd elsőként dr. Andréka Tamást kérte fel a gazdák körében várakozással kísért átalakuló földtörvénnyel kapcsolatos tudnivalók ismertetésére.

Az államtitkár a földtörvény változó eljárási rendelkezési közül mások mellett arra hívta fel a figyelmet: ha a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződés tárgyát képező földet hatályos, vagy a szerződéskötés időpontjában még hatályba nem lépett földhasználati szerződés érinti, akkor a szerződés tartalmazza a földhasználat időtartamára és ellenértékére vonatkozó tájékoztatást. Az adásvétel feljegyzésének ténye automatikus. A hatósági jóváhagyást a haszonbérlő is kezdeményezheti. Az elővásárlási jog határideje 30 napra csökkent – mondta dr. Andréka Tamás, aki a továbbiakban kiemelte: a szerződésen szereplő ellenértéken belül fel kell tüntetni külön-külön a föld, illetve az azon található ültetvény, felépítmény, vagy a földrészlet forgalmi értéket, illetve hasznait növelő agrártechnikai létesítmény értékét is.

Elővásárlási jog gyakorlása esetén a családi gazdasági tagságnak legalább egy éve fenn kell állnia. 

Ökológiai gazdálkodás setén csak helyben lakót illeti meg elővásárlási, előhaszonbérleti jog. 

Nem kell a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása a családi mezőgazdasági társaság, mint földhasználó, és annak tagja, mint használatba adó közötti földhasználati szerződéshez.

Nagy Attila, az Agrárminisztérium Fejlesztési Főosztálya vezetője a 2024. évi pályázati lehetőségek ismertetésekor elmondta: a jövő év kiemelkedő jelentőségű lesz a mezőgazdaságban dolgozók számára, mivel az új KAP keretében több olyan felhívás is megjelenik, melyeknek a generációmegújulás és az üzemfejlesztés áll a középpontjában.

A 2024-es mezőgazdasági pályázatokra érdemes időben felkészülni, mivel szigorodó követelmények lesznek az elmúlt évek pályázataihoz képest, viszont a támogatások mértéke emelkedik, így nem érdemes lecsúszni egy-egy fejlesztési lehetőségről. A fiatal mezőgazdasági termelők támogatása pályázaton természetes személyek vagy jogi személyiségű vállalkozások indulhatnak. 

A támogatás várhatóan 100 ezer euró lesz.

Az előadó beszélt arról is, hogy a korábbi években jelentős forrásokat kaptak a mezőgazdasági nagyüzemek, amelyeknél a beruházás állt a középpontban. Az új ciklusban ez a pályázat összetettebb lesz az eddigi beruházási támogatásokhoz képest, mivel magában foglalja négy tevékenységi kör széles skáláját. Állattartó telepek általános modernizációja, ideértve a járványos állatbetegségek kockázatát csökkentő technológiák beszerzését és új állattartó telepek létrehozását. Kertészeti üzemek általános fejlesztése, beleértve az építéssel járó kertészeti technológiák kialakítását, kertészeti eszközök beszerzését, ültetvénytelepítést és modernizációt, valamint új kertészeti üzemek létrehozását. Terménytárolók, szárítók és tisztítók létesítése és modernizálása. Mezőgazdasági termelők kármegelőző beruházásainak végrehajtása, ideértve a tavaszi fagy, eső és jégkárok elleni védekezést szolgáló technológiák és eszközök beszerzését.

– Látható, hogy eléggé széles területen szükséges a beavatkozás, így emiatt lehetséges, hogy egyes ágazatoknál külön felhívás fog megjelenni – mondta egyebek mellett a főosztályvezető.

A hallgatóság érdeklődéssel kísérte figyelemmel Kósa Ferencnek, az Agrárszaktanácsadók Egyesülete elnökének az átalakuló adminisztrációs terhekről, valamint Szabó Gábornak, a NAV szakértőjének a 2024. év adózási kihívásairól szóló előadását is A fórum a kérdések megválaszolásával, majd fehérasztal melletti beszélgetésekkel ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!