Soltvadkert

2023.10.26. 18:40

Nehéz helyzetbe kerülnek a pincészetek

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg Soltvadkerten a Márton-napi borünnepet november 10-én. Idén is hasonló a program, mint amit a korábbi években megszokhattak az érdeklődők.

Barta Zsolt

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A kormányt képviselve dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára tart évértékelőt a szőlő és a borágazat helyzetéről. Előtte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) az elnöke, Frittmann János soltvadkerti borász köszönti a megjelenteket. Minden bizonnyal szó esik arról a sajátos helyzetről, amely nehéz helyzetbe hozza a hazai pincészeteket. A HNT ugyanis a hét elején tett közzé a honlapján egy különös állásfoglalást az alábbi címmel: „ A jó, a rossz és a borospalack”. 

A HNT álláspontja szerint az új magyar hulladékgazdálkodási szabályozás (EPR/DRS) nem veszi figyelembe, hogy az üvegpalack a legkevésbé környezetszennyező csomagolóanyag, mivel végtelenszer újrahasznosítható, és akár évszázadok múlva is készíthető belőle üveg. 

A rendszer kontraproduktív, mivel a műanyagok felhasználásának ösztönzésével veszélyezteti a valós zöld célokat. A szabályozás jelen formájában indokolatlanul gerjeszti az inflációt – a különböző díjtételek közül jelenleg csak a visszaváltási díj mértéke ismert, az összes többi díjtétel ismeretlen, így nem tudni, mekkora költségnövekedést, ezáltal (kereskedelmi árréssel és áfával növelten) fogyasztói árnövekedést fog eredményezni. A HNT megállapítása szerint „A drágulás várhatóan további fogyasztáscsökkenéshez vezet, veszélyezteti a versenyképességet, ezáltal összességében bizonytalanná teszi az ágazat jövőjét… Mindez pedig a vidéki családok megélhetését veszélyezteti és vidéki munkahelyek elvesztését hozza magával” – állapítja meg a HNT közleménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!