Beruházás

2023.09.07. 16:50

A helyi infrastruktúrát is fejleszti a Schneider Electric Dunavecsén

Körforgalmi csomópont kiépítéséről, a hozzá kapcsolódó közvilágítás és csapadékvíz-elvezetésről, valamint az ivóvíz- és szennyvízcsatorna hálózat bővítéséről is gondoskodik a Schneider Electric dunavecsei okosgyára, a Duna Smart Power Systems építésével egyidőben. A kivitelezés már megkezdődött, a munka várhatóan idén október végéig fejeződik be. A beruházás értéke meghaladja a 800 millió forintot.

Gulyás Sándor

Épül a Schneider Electric dunavecsei okosgyára

Fotó: Beküldött fotó

Tavaly szeptemberben jelentette be a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, hogy 16 milliárd forint értékben új okosgyárat épít Dunavecsén. A beruházás kivitelezése jelenleg is zajlik, és megkezdődik az okosgyár környezetében található infrastruktúra fejlesztése is. Az áthaladó forgalom zökkenőmentes biztosítása érdekében a Kelédháti út és az 51-es főút 70+080 szelvényében Schneider Electric kerékpárátkelővel kiegészített körforgalmi csomópont kiépítését vállalta. A körforgalom használatához szükséges közvilágítást, a csapadékvíz-elvezetést, a forgalomtechnikai eszközök kihelyezését, valamint a körforgalom környezetében lévő közmű infrastruktúra fejlesztését, a táj rendezését és a növények telepítését szintén a társaság végzi a beruházáshoz kapcsolódóan. 

Szintén az okosgyár építéséhez kapcsolódik a helyi ivóvíz- és szennyvízhálózat, nagyságrendileg 900 folyóméterrel történő bővítése, gyakorlatilag Dunavecse város belterületétől a Duna Smart Power Systems-ig. 

A fejlesztésnek köszönhetően a szennyvíztisztító kapacitása napi 55 köbméterre nő. Új gépészeti berendezéseket telepítenek, valamint két átemelőnél nagyobb teljesítményű szivattyút szerelnek fel a hozzájuk tartozó frekvenciaváltókkal együtt. Mindkét hálózat új nyomvonalának meghatározásakor fontos szempont volt, hogy magánterületeket ne érintsenek, és a meglévő közműhálózatokkal való találkozások esetén körültekintően járjanak el annak érdekében, hogy a fejlesztés a lehető legkisebb terhelést okozza a helyszínen. Szintén a beruházás részeként a Schneider Electric teljesen új elektromos betáplálási vonalat is telepít a helyszínen, hogy a stabil energiaellátást biztosítani lehessen. Az infrastruktúra-fejlesztések értéke meghaladja a 800 millió forintot – olvasható a sajtóközleményben.

A jövő évben indul el a termelés

A Duna Smart Power Systemsben a legfejlettebb ipari technológia segítségével gyártanak majd középfeszültségű elektromos kapcsolóberendezéseket, a termelés várhatóan 2024-ben indulhat meg. Az okosgyár építésénél és működésénél kiemelt szerepet kap az energiahatékonyság és a fenntarthatóság: geotermikus energiát, napenergiát egyaránt használnak majd, összegyűjtik és újrahasznosítják az esővizet, légmentesen záródó ipari kapukat, valamint dokkoló állomásokat telepítenek, és a hulladékhőt is újrahasznosítják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!