Mezőgazdaság

2023.08.23. 06:55

A kunszállási Nemes család biogazdaságában a közösségnek is termel élelmiszert

Napjainkban egyre jobban előtérbe kerül az egészséges táplálkozás, a biotermékek is sokkal népszerűbbé váltak. A vegyszermentes termékek szerepe is felértékelődött, sokan keresik a jó minőségű élelmiszereket. A kunszállási Nemes család közel 23 éve részesíti előnyben a fenntartható mezőgazdasági megközelítést, amely igyekszik minimalizálni vagy elkerülni a vegyi anyagok, például műtrágyák, növényvédőszerek és rovarirtók használatát a zöldségek termesztése során. Biogazdaságukból ma már nemcsak a család asztalára jut friss zöldség, hanem egy egész zöldségközösséget látnak el finomabbnál finomabb élelmiszerekkel.

Lizik-Varga Katalin

Nemes Gábor és Nemesné Bakró Emőke

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Bármilyen hihetetlen, én a negyedik emeleten laktam egészen 17 éves koromig – mesélte Nemes Gábor. Hozzátette, hogy hobbijuk mindig is volt, ezért a földművelés nem volt számára teljesen idegen. Emőke, a felesége azonban tanyán nőtt fel. Ő a szüleitől tanulta a zöldségtermesztés alapjait. Amikor összeházasodtak, együtt vágtak bele a tanyasi életformába, majd a biominőségű zöldségek termesztésébe. 

A nagyobb városokban manapság divatos dolog a közösségi kert – ami nagyon is szép kezdeményezés – a mi kertünk pedig a közösségé – mondta Emőke. Hangsúlyozta: úgy érezzük, hogy a kert, amit mi gondozunk, a zöldségtagok kertje is.  

Zöldségközösségük tagjai kéthetente rendelhetnek zöldséget. Ezután kézhez kapnak egy ládát, amiben az épp termő, szezonális gyümölcsök kapnak helyet. A Nemes család a vásárlókkal való találkozást is nagyon fontosnak tartja, hiszen szerintük ez tartja életben igazán ezt a közösséget. A beszélgetések, az egymástól való receptek beszerzése mind a közösségformálásban segítenek. 

Ma, amikor már minden évszakban bármilyen zöldséget be tudunk szerezni, nem könnyű átállni arra, hogy mindig az éppen termő zöldségeket fogyasszuk, pedig ez régen is így volt – magyarázta Emőke. Mint mondta, annak idején nagymamáink abból főztek, amit éppen a kertből szedtek. Szerinte jó lenne visszahozni ezt a nézetet a köztudatba. 

Emőke teljes mértékben azonosulni tud azzal a mondással, miszerint a gazda szeme hizlalja a zöldséget. 

Ugyanis úgy véli, hogy mindegyik zöldségre úgy kell tekinteni, mint egy-egy gyerekre, mert mint mondta, mindegyik más korban van, mások az igényei, de ugyanúgy gondozni kell az összeset. Persze mint minden munkának, a biogazdálkodásnak is megvannak a nehézségei és a szépségei egyaránt. Azonban a tudat, hogy egészséges zöldségekkel segítenek másoknak az egészségük megőrzésében erőt ad a mindennapokhoz – vallja Gábor.  

Nemesék büszkék arra, hogy földműveléssel foglalkoznak. Hálásak a családjukért is. Azt mondják, hogy a szüleik példáját követik, akiket köszönet illet minden jó tanácsért és a példaadásért. Különösen büszkék Emőke nagymamájára, aki idén tölti be a 103. életévét és a mai napig saját maga műveli meg a kertjét. 

Nemesék családjában generációról generációra szállt a földművelés szeretete és az hozzá kapcsolódó tudás, valamint ismeret. Szép példa ez mindannyiunknak, ami rávilágít arra, hogy így is lehet hagyományt őrizni, így is lehet értéket teremteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!