Infografikával

2023.08.15. 11:13

A jövő héten indul a szüret: Mendler Zoltán császártöltési borász jó évre számít

Jövő héten Bács-Kiskunban a korai szőlők betakarításával indul a szüret. Mendler Zoltán császártöltési szőlész-borászt kérdeztük arról, hogy a térségben milyen termésre lehet számítani?

Barta Zsolt

A felvételen Mendler Zoltán borász

Fotó: Barta Zsolt

– Aki meg tudta védeni a termést, az most bizakodhat – fogalmazott a borász. Az idén az esők miatt többször kellett permetezni, ugyanis komoly betegségek ellen kellett megvédeni a fürtöket. A feketerothadás, a peronosz és egyéb fertőzések nehezítették a szőlő fejlődését. A nyár utolsó heteiben kevesebb lehet a csapadék, mint a korábbi hetekben volt, ugyanakkor a napsütés felgyorsítja a gyümölcs érését – tette hozzá.

Mint elmondta, az Irsai Olivért augusztus 20. után lehet szedni. Ezt követően jön a cserszegi fűszeres, a generosa, illetve majd következik a többi fajta is. A legutolsó szőlő a Mendler-ültetvényen az olasz rizling lesz.

– Az időjárás majd megmondja, hogy mikor kezdünk a különböző szőlők betakarításához – tette hozzá a borász. Ma már nemcsak a cukrosodást, hanem a savak alakulását is nézni kell ahhoz, hogy az optimális szüret időpontját meghatározzuk – fogalmazott Mendler Zoltán.

Idén jó szőlőminőségre lehet számítani, de a termésmennyiség nem lesz annyi, mint tavaly. 

Ő 100 mázsa alatti termést takarít be hektáronként a terméskorlátozásnak köszönhetően. Kisebb termés esetén ugyanis a növény több energiát fordít a fürtök fejlődésére, és a jobb alapanyagból jobb minőségű bort lehet készíteni.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az előrejelzése alapján már olvashatóak azok a felvásárlási árak, amelyek a borvidéki várható átlagárakat jelzik. Mint mondta, vannak olyan fajták, amelyek esetében nettó 10–15 százalékos árnövekedés van tavalyhoz képest, ilyen a generosa vagy a cserszegi fűszeres. A felvásárlók az idén a fehérszőlőt keresik, a kékszőlővel viszont baj lehet. Talán azért van így, mert kevesebb vörösbor fogyott az idén, mint a korábbi években. Illetve a külföldi piac mindenekelőtt az illatos borokat keresi, talán ezért is magasabb a fehér szőlő ára – mondta Mendler Zoltán császártöltési borász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!