Egyesület

2023.07.08. 16:43

Megalakult a Gazdasszonyok Bács-Kiskun Vármegyei Gazdaköre, Kiskőrös a központ

Bács-Kiskun vármegyében is megalakult a Gazdasszonyok Bács-Kiskun Vármegyei Gazdaköre.

Barta Zsolt

Kiss Zsoltné Andrea, bármikor felpattan a traktorra, ha a munka így kívánja

Fotó: Barta Zsolt

Még tavasszal gyűltek össze azok a hölgyek, akik maguk vagy családjuk tagjai mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. A szabadszállási alakuló ülés során egyesületi formát választottak, amely bejegyzése ezekben a hetekben történik meg. Minderről Kis Zsoltné Andrea, a szervezet elnöke, kiskőrösi gazdasszony, kertészmérnök tájékoztatta hírportálunkat.

Összesen hatvanöt nő gyűlt össze az alakuló ülésen. Három részre osztották a szervezés alapján a vármegyét. Kecel, Kiskőrös, Csengőd, Akasztó Kis Zsoltné térsége. Itt mindenki szőlőzik, gyümölcstermesztéssel foglalkozik, de emellett Akasztón szántóföldi termelés is folyik. Az északi és a déli térségből is jó néhány településről jelentkeztek hölgyek. Így Szalkszentmártonból, Jánoshalmáról, Kecskemétről, Rémről, Szabadszállásról, Tiszaalpárról, Helvéciáról és más falvakból gyűltek össze az érdeklődők. A megalakulás célja többek között az volt, hogy a jogszabályok változásait minél hamarabb megismerjék és továbbadják, de mindezek mellett kiemelten fontosnak tartják a hagyományőrzést, helyi termékek, karitatív programok segítését és népszerűsítését. A gazdasszonyok végzik az esetek többségében otthon a családi gazdaságok működtetéséhez szükséges adminisztrációt, így kiemelten fontos, hogy naprakész információkkal tudjanak dolgozni.

A tagok a céljaik szerint évi többszöri rendszerességgel majd összegyűlnek, hogy megbeszéljék a legfontosabb tapasztalatokat. Van olyan kolléganő, aki a szántóföldi termelési, más az állatenyésztési vagy akár a gyümölcstermesztési kérdéseket ismeri jobban. Ezért fontos az információkat megosztani – hangsúlyozta Kis Zsoltné Andrea, akinek a családja több hektárnyi szőlőt termeszt Kiskőrös határában. Az egyesület központja Kiskőrösön van, azért, mert a város a vármegye közepén helyezkedik el. Az egyesületi munka kezdetének az ideje őszre tolódik, a betakarítási munkák és a nyaralások után – mondta az elnökasszony. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!