Dunavecse

2023.06.13. 13:50

Hamarosan kezdődik a hazai sárgadinnye szezonja

Még pár hét, és ellepik a boltokat a sárgadinnyék. A hazai gyümölcs várhatóan kiszorítja az importot, mivel a környező országokban legalább 15–20 százalékos mértékben csökkentek a termőterületek – mondta el hírportálunknak a dunavecsei Roszik Tamás, az ország legnagyobb egybefüggő és nemzetközi hírű sárgadinnye-ültetvényének birtokosa.

Gulyás Sándor

A legfontosabb a végfogyasztói visszajelzés, elégedettség – vallja Roszik Tamás

Forrás: Beküldött fotó

Roszik Tamás vállalkozó családi gazdasága 1997 óta működik, ami ma Magyarország legnagyobb sárgadinnye-termelő kertészete. Eleinte görög- és sárgadinnyét termeltek, később kizárólag már csak sárgadinnyét. A kertészet ma már több mint 200 hektáron gazdálkodik, melyből a sárgadinnye termőterülete 55 hektár.

– Kétfajta sárgadinnyét, sárga bélű Cantaloupe és zöld bélű Galia dinnyét termesztünk. Nem fajtákkal szakaszolunk, hanem ültetési rendet csinálunk szabadföldön és a fóliaházakban egyaránt. 

A fóliaházakban a napokban kezdjük meg a betakarítást, de ahhoz, hogy folyamatosan jelen legyünk a piacon, úgy a szedéssel párhozamosan zajlik az ültetés a szabadföldön, így biztosítjuk a folyamatos árualapot. 

Az alsó-felső takarásos módszerekkel a koraiságot próbáljuk előre hozni, egyben védeni a dinnyét. Az elmúlt egy-két évben a nagy melegek miatt nem volt olyan túlságosan nyereséges a sárgadinnye termesztése. Annak ellenére, hogy a dinnye mediterrán gyümölcs, bírja egy ideig a forróságot is. A kisebb termés miatt nem alakult ki magasabb termelői ár, a pultokon tapasztalt magasabb árat a kereskedelem hozta létre. A drágulás, amit a vásárlók az áruházakban megtapasztalhattak, annak oka, hogy a kereskedelem nagyobb árréssel dolgozott a korábbinál Az idei esztendő viszont jobbnak ígérkezik – mondta a baon.hu érdeklődésére Roszik Tamás.

A sárgadinnye hazai termőterülete előreláthatólag a külföldi tendenciát követi, az ottani visszaesés mértékével megegyezően változott, elképzelhetően nem fogja fedezni a hazai ellátásokat. Amellett, hogy a termőföldek területe zsugorodik, a termelési költségek is jelentősen nőttek.

– Idén mindezek ellenére a korábbiaknál jobb esélyekkel indulunk a bel- és külföldi piacokon, mivel az összes környező országban legalább 15–20 százalékos a termőterület-csökkenés, vagyis kevesebb áru érkezik hazánkba. A változékony időjárás, a hirtelen jött hideg ugyan visszavetette a korai ültetéseket, a hazai termelők jó eséllyel lesznek képesek túladni portékájukon. Még ha kedvezően is állnak a csillagok, nekünk mégis legfontosabb a végfogyasztói visszajelzés, elégedettség, hiszen első perctől kezdve minket a minőség motivált – tette hozzá Roszik Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!