Átadó

2023.05.20. 06:50

Megújult egészségház szolgálja a lakitelekiek gyógyulását – galériával

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken a megújult egészségházat Lakiteleken. Az egészségközpontot a település legendás háziorvosáról, dr. Kiss Ágostonról nevezték el. A beruházás mintegy 208 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg. A kivitelezést a lakiteleki Grandbau-Ker Építőipari és Kereskedelmi Kft. végezte.

Vajda Piroska

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken a megújult egészségházat Lakiteleken.

Fotó: Vajda Piroska

Az egészségház megújulása jelentős mérföldkő a település életében – fogalmazott köszöntőjében Madari Róbert, polgármester. Hozzátette, az épület az összefogás mementoja is egyben, hiszen hosszú huzavona, többszöri újratervezés után sok-sok ember munkájának köszönhetően sikerült megvalósítani. 

A beruházás első ütemében megvalósult a főépület tetőcseréje, a hátsó bővítmény kivételével teljeskörű külső átalakítása, akadálymentes mosdó kialakítása, a főépület és a gyermekorvosi rendelő épületének földszinti összekötése. Fontos energiahatékonysági intézkedések is a beruházás részét képezték, mint a hőszigetelés, külső nyílászárócsere, a fűtéskorszerűsítés előkészítése.

A fejlesztés eredményeként egy olyan egészségügyi szolgáltató központ létesült, ahol helyet kap a fogorvosi rendelő, egy felnőtt háziorvosi rendelő, a gyermekorvosi rendelő és a védőnői tanácsadó, vérvételi helyiség. A beruházásnak köszönhetően egy helyen, integráltan tud több egészségügyi alapszolgáltatás működni a jelenlegi legmodernebb és mégis legköltséghatékonyabb keretek között, magasabb színvonalú ellátást és környezetet biztosítva a lakosság számára – sorolta a Madari Róbert polgármester, aki a névadó dr. Kiss Ágostonról is beszélt köszöntőjében. Elmondta, Guszti bácsi – ahogy a településen mindenki ismerte – nagyon fontos személyiség volt Lakiteleken, így nem volt kérdés, hogy kiről nevezzék el az egészségházat. Az épületet egyébként kezdeményezésére vásárolta meg 1956-ban a lakiteleki tanács és alakította ki benne a házi- és fogorvosi rendelőt, labort és két orvosi lakást magába foglaló intézményt – ismertette a polgármester. Azt is elmondta, hogy egy utcát is neveztek el az egykori orvosról, akinek hagyatékából emlékszobát is kialakítottak a helyi Mákvirág Galériában.

 

Mák Kornél, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében arról beszélt, hogy egy jól felszerelt, modern egészségközpont a mai világban kulcsfontosságú a település életében, hiszen a Lakiteleken élők testi, lelki, szociális jólétét szolgálja. 

A legendás orvost, dr. Kiss Ágostont méltatta beszédében Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke is. Mint mondta, Guszti bácsi képes volt megtartani a kisebb településeket, a közösségeket, mert lehetett benne bízni, lehetett rá számítani és hatalmas tudással rendelkezett. Ezt a falut, ezt a közösséget is Guszti bácsi szellemisége erősítette. Jóvátétel, hogy utcát neveztek el róla, hogy az egészségház az ő nevét viseli – fogalmazott a honatya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!