Beruházás

2023.04.28. 06:55

Kartonok készülnek az új bácsalmási csarnokban – galériával

A bácsalmási önkormányzat és konzorciumi partnere, a Bács-Kiskun Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 481,5 millió forintot nyert európai uniós forrásból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében egy üzemcsarnok létesítésére a város ipari területén. Az új üzemcsarnokban hullámkarton-termékeket fognak gyártani, és 15 fő számára tudnak munkát biztosítani.

Pozsgai Ákos

Az új üzemcsarnokban 15 ember számára biztosítanak munkát

Fotó: Pozsgai Ákos

A beruházás során a korábban kialakított ipar­területen immár a második üzemcsarnok épült meg. A kétszintes, mintegy 340 négyzetméter hasznos alapterületű irodaépület, valamint két részre osztható, összesen közel 730 négyzetméter hasznos alap­terü­letű csarnok épült, amelyet akár két vállalkozás is tud használni termelésre és raktározásra, szolgáltató tevékenység végzésére. 

Kilenc hónap alatt készült el az új üzemcsarnok

A beruházással Bácsalmás újabb lépést tett a kedvező üzleti környezet kialakításához, melynek célja viszonylag egyszerűen és gyorsan bérbe adható, illetve opciós vételi jogot biztosító ingatlanok építése az ipari területen. 

Az új üzemcsarnok kilenc hónap alatt készült el a Schlosser-Bau Építőipari, Beruházó és Kereskedelmi Kft. kivitelezésében 

– hangzott el a csütörtök délelőtti ünnepélyes csarnokavatón. 

– Az önkormányzat nyílt pályázaton hirdette meg az üzemcsarnok bérleti jogát, a kép­viselő-testület április 25-én döntött a bérlő személyéről, a pályázati eljárás nyertesének a Kartonbox Magyarország Kft.-t hirdette ki – mondta el Német Balázs polgármester, aki arra is kitért, hogy a korábban közművesített, mintegy 13 hektáros ipari területen a korábban szintén TOP-forrásból megvalósult üzemcsarnokban vállalkozás működik, valamint különböző vállalkozások önállóan is építkeznek. Hozzátette: 2010-ben még 20 százalék felett volt a munkanélküliségi ráta Bácsalmáson és 440 közfoglalkoztatottat tartottak nyilván, most körülbelül 60–70 közfoglalkoztatott van, és a munkanélküliségi ráta 3–4 százalék között mozog. – Aki szeretne Bácsalmáson vagy a környéken dolgozni, az megtalálja a számítását – emelte ki a polgármester, aki elmondta azt is, hogy az üzemcsarnokban 15 fő számára hoz létre munkahelyet a nyertes vállalkozás. 

Hosszú távra terveznek Bácsalmáson

Juhos László, a százhalombattai székhelyű Kartonbox Magyarország Kft. tulajdonosa elmondta, hogy cégcsoportjuk Kunbaján üzemelteti a Bácsi Doboz Dobozgyártó Nonprofit Kft-t., amelyet 2017-ben vásároltak meg. Munkájuk körülbelül negyven százalékát ott végzik, a cégcsoport összesen 70 főt foglalkoztat, és mintegy másfél milliárd forint értékben állítanak elő hullámkarton csomagolóeszközöket. 

Hosszú távra terveznek Bácsalmáson is, ahol a kunbajai céghez hasonlóan hullámkarton-termékeket fognak gyártani. 

Egy település fejlettségi szintjét az ipari park látványa határozza meg leginkább. Bácsalmáson jól érzékelhető ez a fejlődés az ipari park területén – hangoztatta Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke. 

Emlékeztetett: a Covid-hely­zet, majd a háborús inflációs körülmények, az elhibázott brüsszeli szankciós döntések nehéz helyzetbe hozták az európai gazdaságot, ami nehéz helyzetet teremtett Magyarországon is. 

– Nehéz hurrá hangulatban beszélni a fejlesztésekről, hiszen a saját bőrünkön érezhetjük az elhibázott brüsszeli szankciók hatásait. 

A legtöbb előrejelzés szerint a brüsszeli döntések válságba taszíthatják az európai gazdaságot. Ezért Magyarországon továbbra is azért dolgozunk, hogy helyes gazdaságpolitikával ellensúlyozzuk a káros nemzetközi hatásokat, és megvédjük a hazai gazdaságot a visszaeséstől. Nekünk helyben is ezért kell dolgoznunk, hozzá kell tennünk a saját munkánkat a folyamatban lévő beruházások hozzáértő, gondos és pontos menedzselésével, ahogy az Bácsalmáson is történik – fogalmazott a vármegyei közgyűlés alelnöke. 

Hozzátette: Bács-Kiskun vár­megye az első helyen áll a vármegyék sorában országosan a TOP-projektek zá­ró­elszámolásának 75 százalékos arányával. – Ez mutatja azt a minőségi munkát, amit elvégeznek a települési önkormányzatok. Mindeközben elkezdődtek a TOP Plusz pályázatok is, összesen 114 projekt áll vállalkozási szerződés megkötése előtt, kilenc esetben pedig már szerződést is kötöttek, ezek a projektek 29 milliárd forintot fednek le összesen. Elmondható, hogy a TOP és a TOP Pluszban is nagyon jól áll Bács-Kiskun vármegye időarányosan – fejtette ki Vedelek Norbert. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!