Kecskemét

2023.01.20. 19:54

Közös agrárpolitikai változások: fókuszban a teljesítményalapú zöld szemlélet – galériával

A közös agrárpolitika változásairól (KAP) tartott tájékoztatót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken Kecskeméten, Déli ASzC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskolában országjáró fórumsorozata keretében. Az előadáson ismertették az új támogatásokat és azok feltételeit. Az új szabályozásnak köszönhetően a közös agrárpolitika még inkább a zöld szemléleten és a teljesítményen alapul.

Horváth Péter

A közös agrárpolitika változásairól országjáró fórumsorozat keretében tartottak tájékoztatót Kecskeméten

Fotó: Bús Csaba

A tájékoztatón Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, hogy a falugazdászokat felkészítik azért, hogy segítsék a gazdákat az új rendszerrel kapcsolatos információkkal.

Juhász Tünde, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a KAP Stratégiai Tervének egyes pilléréről, a közvetlen területalapú támogatásokról beszélt, amely 2485 milliárd forint támogatási forrást tartalmaz. 

A helyettes államtitkár elmondta, hogy közös agrárpolitika harmadik ciklusában a fenntarthatóságot helyezik előtérbe. Ezáltal sokkal több új zöld feltételnek kell megfelelniük a gazdáknak. A 2019-ben elkezdett tervezés során olyan KAP eszköztárat fogadtak el, ami élhetővé teszi a gazdák számára az új rendszert és ha vállalják a szigorúbb zöld feltételeket, akkor akár jobban is járhatnak, mint az előző időszakban. A fiatal gazdálkodóknak is előnyösebb lesz az új ciklus.

Juhász Tünde elmondta, hogy már 2020 végén a közös agrárpolitika támogatásához a kormány a maximális támogatást tette hozzá, ami 80 százalékos kiegészítés. 

Ez azt jelenti, hogy az előző időszak támogatásához képest háromszoros forrásmennyiség áll rendelkezésre. A beruházás típusú támogatásokra továbbra is megemelt forráskeret áll rendelkezésre.

Az egyes típusú, területalapú közvetlen támogatások esetében pedig nincs forráscsökkenés, sőt a fiatal gazdák esetén még nőtt is a keret. Aki most gazdálkodik, az az alap területalapú támogatásnál 80-90 ezer forinttal számol. Ebből körülbelül 50 ezer forint az alaptámogatás és 30-40 ezer forint a zöldítést szolgáló pillér. Az új időszakban 50-60 ezer forint hektáronkénti támogatást kapja meg a gazdálkodó, ha a zöld feltételeket is teljesíti, mert már csak így kaphatnak területalapú támogatást a gazdák az új szabályok szerint. 

Viszont vannak új zöld feltételek, amivel össze lehet szedni a fennmaradó 30-40 ezer forintot, sőt ennél többet is. Az agro-ökológiai alapprogram (AÖP) a zöldítést váltja fel, ami körülbelül 80 euróra számíthatnak a gazdák hektáronként. Új támogatási forma az újraelosztó támogatás, ami a kis gazdaságok támogatására szolgál. Az első 10 hektárra 80 eurót, a 10 és 150 hektár közötti részre 40 euró támogatást kaphatnak a termelők hektáronként. 

A fiatal gazdáknál több forrás áll rendelkezésre, a hektáronkénti támogatás mértéke is jelentősen megnőtt, csakúgy, mint a birtoknagyság, melyre igénybe lehet venni, ez utóbbi már 300 hektár lesz. 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a csaknem 2900 milliárd forintot tartalmazó kettes pillér, vagyis a vidékfejlesztési alapú támogatás forrásairól és változásairól szólt. E pillér forrásainak sajátossága, nemzeti forrást kell hozzárendelni, szemben az I. pillérrel. Ez hazánkban 80 százalékos hazai támogatási részt jelent, vagyis az EU-s támogatás négyszeresét. 

Az elnök elmondta, hogy az új szabályozás célja a hozzáadott érték növelése, vagyis nőjön a hektáronkénti termésmennyiség és a minőség. Arra is kitért, hogy a váratlan gazdasági körülmények miatt rendkívül megnövekedtek az input árak és a gazdáknak egyre többet kell forgótőkeként befektetniük, hogy elérjék a kívánt végeredményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!