Bács-Kiskun

2023.01.04. 20:01

A generációváltást segíti a földtörvény módosítása

Módosult a földtörvény január elsejétől, majd május 1-től további változásokra kell számítani. Ez a generációváltást jelentősen előmozdíthatja, az érintett gazdálkodók ugyanis ezentúl egyetlen szerződésben, számos adminisztrációs és adózási könnyítéssel tudják a gazdaság átadását végrehajtani. Az új törvény alapján megkötött szerződés alapvetően a föld és ingóságok átadását, a jogutódlás rendjét, az engedélyek, szerződések, támogatások átadását teszi lehetővé – írja cikkében a Teol.hu.

baon.hu

A változások a kevesebb adminisztrációt szolgálják, így könnyebben tudják a gazdaságot átadni a fiataloknak

Fotó: Laczkó Izabella / illusztráció

Az egyik legfontosabb változás január elsejétől, hogy a helyben lakó fogalma megváltozik: új feltétel, hogy az életvitelszerű lakáshasználatának helye legalább 3 éve a szerződés tárgyát képező föld fekvése szerinti településen van; továbbá szőlő művelési ágú föld esetén a hegyközség működési területéhez tartozó borvidéki településen lakik életvitelszerűen legalább 3 éve – írja a teol.hu.

A helyben lakó szomszéd vonatkozásában a legalább egy éve a tulajdonában vagy használatában lévő föld vehető csak figyelembe. Szomszédos föld esetén, az önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott út, vasút, kerékpárút, árok, csatorna választhatja el csak a szomszédos földeket. A Földforgalmi törvény szerinti helyben lakó szomszéd a földműves elővásárlási jogát is megelőzi.

Nagyon fontos változás, hogy amennyiben a szerződés tárgyát képező földet hatályos vagy a szerződéskötés időpontjában még hatályba nem lépett földhasználati szerződés érinti, akkor a szerződés kötelező tartalmi eleme a földhasználat időtartamára és ellenértékére vonatkozó tájékoztatás.

A hatósági jóváhagyás alól mentes, de közzétételhez kötött jogügylet (tipikusan az állami és önkormányzati földek adásvétele, haszonbérlete) esetében a szerződéshez és az elfogadó jognyilatkozathoz az elővásárlási, illetve előhaszonbérleti jogosultságot igazoló valamennyi okiratot csatolni kell, függetlenül attól, hogy azokat közhiteles hatósági nyilvántartás tartalmazza-e.

Változás továbbá: ha az előzetes vizsgálata alatt a kormányhivatal nem tagadja meg az adásvételi szerződés hatósági jóváhagyását, akkor a közzététel elrendelésével egyidejűleg megkeresi az ingatlanügyi hatóságot a föld tulajdonjogának átruházására irányuló szerződés benyújtása tényének feljegyzése érdekében – e tényfeljegyzést követően további jogokat főszabályként csak a szerződés alapján történő tulajdonosváltozás bejegyzésétől függő hatállyal lehet bejegyezni.

Ha a közzétételt követően megállapítja a hatóság az elővásárlási/előhaszonbérleti jog gyakorlására vonatkozó eljárási szabályok megsértését, úgy elrendeli a szerződés ismételt közzétételét – a továbbiakban nem megtagadási ok!

A Földforgalmi törvény a volt haszonbérlői jogállás újraszabályozásával is foglalkozik. Ezentúl a haszonbérleti szerződés hatósági jóváhagyására irányuló kérelmet a haszonbérbeadó mellett a haszonbérlő is benyújthatja.

A földárverésen való részvételnek ismét feltétele lesz, hogy az árverező megfeleljen a Földforgalmi törvényben előírtaknak, így legfeljebb 20 kilométeres körzeten belül lakásra vonatkozó feltételnek. (2023. január 1-jét követően kitűzött árverések esetében alkalmazandó)

Május elejétől újabb fontos változások

Május 1-jétől újabb fontosabb változásokra kell számítani. Az adásvételi szerződésben foglalt vételár arányosságának Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) általi megállapítása jelenleg indexálás alapján történik. Ehelyett új szabály lesz: a földnek az ügylet szerinti ellenértéke alapos indok nélkül ne haladja meg erdőnek nem minősülő föld esetén a NAK által a honlapján nyilvánosságra hozott, a szerződéskötés évét megelőző naptári évben kialakult helyben szokásos átlagos forgalmi értéket 10 százalékot meghaladó mértékben.

A 2022. július 1-től hatályos aránytalan haszonbérre vonatkozó szabály kerül alkalmazásra a szerződésben szereplő vételár vonatkozásában is, így azt aránytalannak kell tekinteni, ha az érintett föld nem rendelkezik olyan előnyös tulajdonságokkal, amelyek a helyben szokásos vételár mértékétől való eltérést indokolják. (Például a föld művelhetőség szempontjából kedvező alakját, fekvését, elhelyezkedését, megközelíthetőségét).

Az átlagos vételártól való eltérés esetén annak okát a szerződésben igazolni kell. Az adásvételi szerződés jóváhagyása iránti eljárás során a kormányhivatal felhívására az eladó vagy megbízása alapján a vevő köteles bizonyítani a vételár értékének arányosságát.

Szintén változás lesz: az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel vagy eredetmegjelöléssel ellátott termék előállítása célú elővásárlási vagy előhaszonbérleti jog gyakorlójának szerepelnie kell az agrártermékek eredetvédelméről szóló törvény szerinti nyilvántartásban az elővásárlási joggal érintett föld fekvése szerinti földrajzi terület vonatkozásában oltalom alatt álló földrajzi árujelzővel ellátott termék (vagy annak alapanyagának) előállítójaként.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!