Beruházás

2022.03.31. 17:24

Logisztikai központ épül Kecskeméten

Ingatlanfejlesztésbe kezd Kecskemét város önkormányzata és a magyar tulajdonú ingatlanfejlesztő Infogroup cégcsoport: az IGPark Kecskemét Dél projekt keretében létrehozni kívánt ipari-logisztikai csarnok építési munkálatai már megkezdődtek.

Barta Zsolt

dr. Várady Zoltán vezérigazgató, dr. György László államtitkár, Gaál József alpolgármester, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Székely Ádám igazgató. (balról-jobbra)

Fotó: Barta Zsolt

Egy új, nagyszabású beruházás indítását jelentették be csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kecskeméti székházában. A város déli részén egy hatalmas logisztikai csarnokot épít az Infogroup cégcsoport. A magyar ipari-logisztikai piac az elmúlt években rohamos fejlődésen megy keresztül: a kiadó vagy eladó ipari-logisztikai  csarnokok iránti kereslet folyamatosan nő. Az elérhető, kiváló lokációval rendelkező logisztikai területek szinte „hiánycikknek” számítanak – mondta Székely Ádám, az Infogroup cégcsoport vezetője a megyei iparkamarában tartott sajtótájékoztatón. 

 

Székely Ádám hozzátette: a közelmúltban a Budapest közeli területek mellett egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a vidéki fejlesztések, a regionális hub-ok, különös tekintettel az autópályák, kereskedelmi útvonalak melletti térségekben. 

A növekvő igényre válaszul az Infogroup a tulajdonába tartozó IGPark Kecskemét Dél mintegy 12 hektárra vonatkozó első ütemében, a városi önkormányzat támogatásával, megkezdte egy 20.000 négyzetméteres, ipari-logisztikai igényeket kiszolgáló csarnok építését. A csarnok közvetlenül a Daimler gyár mellett, az 54-es út és a Daimler út kereszteződésében épül, és a város tulajdonában lévő Kecskemét Városfejlesztési Alappal és a Kecskemét Vállalkozásfejlesztési Alappal partnerségben valósul meg.  A beruházás értéke meghaladja a 6 milliárd Ft-ot.

A rendezvényen dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester elmondta, hogy éppen az elmúlt tíz évben erősödött meg a megyeszékhely szerepe az országban, amikor a Daimler gyár elindította a termelését. Az ismert nagyvállalat sok más céget késztetett letelepedésre. Nem csak a város nyitottsága, elhelyezkedése, hanem az itt működő Neumann János Egyetem is segíti a település fejlődését, a vállalkozások beköltözését. 

 

A projekt indításán dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy ez a beruházás része annak a folyamatnak, amelyet a kormány még a covid válság idején kezdeményezett. Támogatásokat azok a cégek igényelhettek, akik megígérték, hogy nem bocsátanak el dolgozókat, illetve beruházásokba fognak.  

 

– A covid és az orosz-ukrán háború után jelentős fellendülésre lehet számítani. Aki készen áll, az kerül jó piaci pozícióba – fogalmazott az államtitkár. Hozzá tette azt is, hogy a korábbi nagy beszállítói láncok egy része 2020 után megtört, ezért sok nagyvállalat távol-keletről Európába hozza a termelését. Ebbe tudunk mi bekapcsolódni, ezért is fontosak az olyan beruházások, mint a felépítendő logisztikai központ. Dr. György László megjegyezte, hogy 10 éve senki sem bízott abban, hogy egymillió munkahelyet lehet ideahaza teremteni. Ez megtörtént, de úgy tűnik, hogy ez is kevés. Jelenleg ugyanis nagyon sok cég munkaerőhiánnyal küszködik. Majd végül megemlítette, hogy a kormány a Budapest–Belgrád vasútvonal mellett egy új vasútvonal kiépítésén is dolgozik, amely Kecskeméttől északra szeli ketté majd a térséget, kiváló lehetőséget biztosítva a logisztikai fejlesztésekre. Az államtitkár után dr. Várady Zoltán a Városi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és Székely Ádám igazgató írták alá a közös gazdasági megállapodást.

dr. Várady Zoltán, a Városi Alapkezelő vezérigazgatója és Székely Ádám igazgató írták alá a megállapodást. 
Forrás: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!