Fejlesztés

2022.02.25. 17:00

Kidolgozták a majsai kistérség klímavédelmi stratégiáját

A Paks II. beruházás nem csak az atomerőmű kapacitásának bővítését, hanem a térség fejlesztését is szolgálja a Duna mindkét oldalán – többek között erről szólt előadásában Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter a Kiskunmajsai kistérség klímastratégiai konferenciáján.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

– A kistérség hat települése – Csólyospálos, Jászszentlászló, Kiskunmajsa, Kömpöc, Móricgát, Szank – és a Majsa Alapítvány konzorciuma 18,6 millió forintot nyert a helyi klímastratégia kidolgozására – számolt be Terbe Zoltán, az alapítvány kuratóriumának alelnöke.

A szemléletformálás során kiállításokat, előadásokat, tanulmányi kirándulásokat is szerveztek. A kistérség intézményeinek dolgozói és középiskolásai számára vetélkedőket is hirdettek, amelynek eredményhirdetését is pénteken tartották.

Fotó: Tapodi Kálmán

A kistérség nevében Á. Fúrús János, Csólyospálos polgármestere köszöntötte a résztvevőket és mesélt arról az időszakról, amikor megkezdődött a régióban az áldatlan állapotú szeméttelepek felszámolása, ami mindenhol komoly környezetvédelmi problémát okozott. – Hosszú út vezetett el a mostani helyzetig és bízom benne, hogy idővel a szennyvízelvezetés is megoldódik minden településen – mondta el a falu vezetője, aki hozzátette 

a csatornázási terveik már elkészültek, csak a megfelelő pályázati lehetőségre várnak.

Loksa Gábor meteorológus, környezetvédelmi szakmérnök előadásában természetes csapadék és annak visszatartásáról is szólt, hiszen csökkenőben van a csapadékesemények száma.

Süli János előadása során kijelentette: szükség van a paksi erőmű bővítésére, ami az ország jövőbeni energiaellátásának záloga.

Fotó: Tapodi Kálmán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!