Beruházás

2022.02.14. 19:54

Jelentős állami támogatást kapott két kiskőrösi cég

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Élelmiszeripari üzemek fejlesztésére kiírt pályázat támogatói okiratait adta át két kiskőrösi vállalkozás vezetőjének hétfőn.

Barta Zsolt

Az okiratokat a Juice Products Zrt. vezérigazgatója, Ribárszki Zsolt, valamint a WineCorps Zrt. tulajdonosa, Dr. Kuti László vette át.

Fotó: Barta Zsolt

A magyar mezőgazdaság 25 millió ember élelmiszerét képes megtermelni. A rendszerváltás óta, s különösen az elmúlt években hatalmas léptekben fejlődött a hazai agrárium, az exportképes cégek fejlesztése pedig kormányzati prioritás idehaza. Többek között ezek a gondolatok is elhangzottak hétfőn délután a kiskőrösi városházán annak a rendezvénynek a keretében, ahol Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Élelmiszeripari üzemek fejlesztésére kiírt pályázat támogatói okiratait adta át két helyi vállalkozás vezetőjének. A dokumentumokat, a Juice Products Zrt. vezérigazgatója, Ribárszki Zsolt, valamint a WineCorps Zrt. tulajdonosa, Dr. Kuti László vette át a politikustól. 

A rendezvényen Font Sándor Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a magyar állam és az Európai Unió a mostani  7 éves uniós költségvetési ciklusban közösen, összesen 4256 milliárd forint összegű támogatást biztosítanak a hazai agrárágazatnak. 

Ennek nagyobbik fele kormányzati támogatás. Ez pedig vidéken egyértelműen a magyar gazdaság további fejlődését és munkahelyek teremtését, ezáltal pedig az elvándorlás megfékezését, az iparűzési adó növelését szolgálja. Font Sándor megjegyezte azt is, hogy az összeg amilyen hatalmas, olyan nagy kihívást is jelent. Azoknak a vállalkozásoknak, akik részesülnek ezekből a vidék fejlesztését segítő támogatásokból, ugyanekkora önerőt kell megmozgatniuk. 

Farkas Sándor miniszterhelyettes beszédében felvázolta, hogy az elmúlt három évtizedben hogyan jutott el a hazai agrárium az alapanyag termeléstől, a high-tech ipari beruházások segítségével, a magas hozzáadott értékű termékek előállításáig. 

Majd kitért arra, hogy a magyar gazdaság egyik motorja a mezőgazdaság. Ennek is köszönhető, hogy az idén a hazai GDP fejlődése akár 6 százalékos is lehet. Kiemelte a Magyar Falu Program vidékre gyakorolt előnyös hatásait és megjegyezte, hogy amíg eljutott Kiskőrösig, az úton olyan településeken haladt keresztül, amelyek szemmel láthatóan jó módúak, tehát látszik, hogy gyönyörűen fejlődik a vidék. 

Ezt követően a miniszterhelyettes átnyújtotta a kormány támogató okiratait a vállalkozások vezetőinek. A baon.hu kérdésére Ribárszki Zsolt, a Juice Products Zrt. vezérigazgatója elmondta: a cégnél szüreti frissességű gyümölcsleveket, gyümölcs püréket és hámozott zöldségeket állítanak elő asszeptikus-gőzsteril technológiával. Nem használnak sűrítményt, cukrot és hozzáadott vizet a termékekhez. Nagyrészt exportra kerülnek a termékek, de idehaza is megtalálhatóak a kereskedelemben. Az alapanyagot Magyarországról vásárolják, kivéve a banánt. Az új beruházás egy milliárdnál valamivel nagyobb összeg lesz. 

Töltősorok automatizálását, robotizálását kórházi sterilitású zöldséghámozó kiépítését végzik el. Szárító rendszer fejlesztése, bébiétel gyártósor is kiépítés is szerepel a tervekben. Nagy tételben szállítják a bébiételt az ipari vásárlóknak, akik a vásárlói igényeknek megfelelő méretekben szerelik ki azokat. 

A WineCorps Zrt. tulajdonosa, dr. Kuti László elmondta, hogy a Kiskőrös határában fekvő Mediterrán Borászatban fejlesztenek. A profiljuk meghatározó terméke, a finomított mustsűrítmény-gyártás. A kiskőrösi cég mára a korábban hozzánk érkező olasz importot teljesen kiváltotta, így a vállalkozás, a teljes hazai, a szlovák, a cseh, és a német piacokat is ellátja finomított mustsűrítménnyel. 

A beruházással a helyi termelőket is segítik, mivel az ipari szőlő nagy részét ők vásárolják fel a térségben. Ma már 180 ezer hektónyi bort és must sűrítményt készít a cég. 

A sűrítményt a borászatok használják fel ízesítésre, illetve a pezsgőipar készít belőle jól ismert termékeket. Budafokra innét szállítják az alapanyag nagy részét a legrégebbi és legismertebb hazai pezsgőgyárnak. Mint mondta, a kunsági szőlőtermesztésnek van jövője, 600 termelővel áll kapcsolatban a cég, akik több mint ezer hektáron gazdálkodnak. A WineCorps Zrt. esetében a pályázati támogatás 200 millió forint volt, az önerő is ekkora volt. A prémium borászat kialakításához tárolókat, palackozót építenek, gyöngyöző habzóbor gyártáshoz tartályokat szereznek be, mondta végül dr. Kuti László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!