Kiskőrösi járás

2022.02.20. 20:04

A térségben jelentős szerepet tölt be a vadkerti kertgazdálkodás

A járásban 5525 gazdaságot tartottak számon 2020-ban. A gazdák használatában 63 ezer 126 hektárt számláltak össze a statisztikai felmérők az elmúlt időszakban. Ez hatalmas terület, ugyanakkor nem mindenhol folytatnak árutermelést a tulajdonosok. 30 415 hektárnyi részen gyepterületet jegyeztek fel az összeírók. Ezek a területek kaszálásra alkalmasak, de például szőlő- és gyümölcstermesztésre vagy akár szántóföldi művelésre már nem valók.

Barta Zsolt

Illusztráció Fotó: Imre György/MW

Fotó: Imre Gyorgy

Mindez abból az adatsorból olvasható ki, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tett közzé a napokban. Ebben településekre lebontva megtalálhatóak az adatok. Kérdésünkre Kornóczi János keceli gazda elmondta, hogy például a Kecel környékén jegyzett mintegy 928 hektárnyi gyep egy részén néhány gazda legeltet vagy vágja a füvet. Ugyanakkor vannak olyan nagy osztatlan területek, ahol semmi sem termelhető, ráadásul rengeteg tulajdonos kezében vannak.

A járásban Kecelen 995 gazdaságot jegyeznek, itt 1114 hektárnyi gyümölcsöst tartanak nyilván. A legnagyobb területen meggy, bodza és szilva terem. A térségben a legtöbb gazdaságot viszont Kiskőrösön tartják számon. A 14 ezres megyeszékhelyen 2102 hektárnyi szőlőt művelnek a termelők, a gyümölcsösök területe 266 hektár. A város körül 1738 hektárnyi gyepet regisztráltak a KSH munkatársai. A legtöbb gyep azonban a települések közül Izsákhoz kapcsolódik, itt ugyanis ez a terület 12 ezer 799 hektár. A települések közül a kertgazdálkodásban jelentős szerepet játszik Soltvadkert, ahol 2204 hektárnyi szőlőt művelnek, 377 hektáron pedig gyümölcsöt termesztenek a gazdálkodók. A szarvasmarhából a legtöbbet Fülöpszálláson tenyésztik, itt 3566 volt a számuk, míg Akasztón 1642, Izsákon pedig 2572 jószágot neveltek. Sertésből nagyobb mennyiséget Kecelen tartanak, itt 2433-at, míg Imrehegyen 1173-at jegyeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!