Duna-Tisza Köze

2021.12.28. 06:50

Nagy fejtörést okoz a Bács-Kiskun-megyei gazdáknak is a műtrágya drágulása

Október óta tonnánként 200 ezer forint felett lehet hozzájutni az alapvető nitrogénműtrágyához, a pétisóhoz. Jelentősen drágult az ammónium-nitrát is, nehéz döntés elé állítva a mezőgazdálkodókat.

Miklay Jenő

Kivárni az árcsökkenést, vagy most vásárolni műtrágyát? A kérdésre nincs megnyugtató válasz. Fotó: Miklay Jenő

A termesztéshez nélkülözhetetlen növényi tápanyagok árának jövőbeli alakulásáról senki nem tud biztosat állítani. Pedig a gazdálkodóknak, akik még nem vásárolták meg a szükséges műtrágyákat, igen jól jönne a beszerzés időzítéséhez valamelyest útba igazító információ. A kérdés ugyanis az: kiadják-e most a pénzt a nyár óta duplájára emelkedett nitrogénalapú tápanyagokért, vagy várjanak a jövő év elejéig, bízván az árak csökkenésében. 

–A rendszerinti nyári betárolási akcióra, vagyis a kedvezményes árú műtrágyákra idén hiába vártunk. Az akkori 80–90 ezer forint tonnánkénti árak csökkenés helyett 100–110 ezerre emelkedtek. Azok jártak jól, akik akkor bevásároltak, becslésem szerint a gazdaságok 60–70 százaléka kerülte el így a durva drágulást. Akik erről a vásárról lemaradtak, azoknak sajnos nem lehet biztosan beváló jó tanácsot adni ahhoz, hogy mikorra időzítsék a beszerzést. A műtrágyapiacon minden árváltozás elsősorban az energiahordozók, esetünkben főleg a földgáz árának alakulásától függ. Saját véleményem az, hogy a pétisót jobb inkább magasabb áron biztosítani magunknak most, mert nagyobb baj lenne az, ha később nem jutunk hozzá kellő időben esetleges szállítási problémák miatt. Az ősszel kiszórt műtrágya hasznosul, márciusra nem merném halasztani, mivel gyakran a tavaszi szárazság miatt megy kárba sok tápanyag – hallottuk Pesti Gábortól, a nagykőrösi gazdakör elnökétől. 

– A normális tápanyagellátás esetén elvárható termés 30–50 százalékkal lehet kevesebb, ha a gazda nem tud tápanyagot pótolni. Akadnak a szakmában túlzottan optimisták, akik erre azt mondják, majd helyettesítik a műtrágyákat szerves trágyával. Első hallásra ez a mód gazdaságosnak tűnik, hiszen mára a szerves trágyázás üzemgazdaságilag versenyképes lett a műtrágyázással. Ez úgy néz ki, hogy hektáronként 100 ezer forintba kerül a szerves trágya kiszórása, az azt helyettesítő 400 kiló pétisóhoz mai árakon nagyjából szintén ennyiért lehet hozzájutni. A baj az, hogy nincs szerves trágya. Egyre kevesebb az állatállomány. Ha nem emelkedik érdemben az állati eredetű élelmiszerek, a hús, a tej felvásárlási ára, akkor a magas takarmányköltségek miatt sok tenyésztő kénytelen lesz felszámolni állatállományát. Az élő sertésért kilónként jelenleg 300–400 forintot kapnak a gazdák, a tejért 110–120 forintot. A tenyésztés gazdaságosságához a költségekhez képest a felvásárlási áraknak legalább 2-3-szor magasabbaknak kellene lenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!