bács-kiskun

2021.10.16. 11:25

Mérséklődnek az árak az építőanyag-kereskedőknél

2021 első fél évében még folyamatos és nagyarányú áremelkedést tapasztalhattunk az építőanyagárak tekintetében, de úgy tűnik ősz elejére nemcsak megállt az áremelkedés, hanem számos terméknél már mérséklődés is mutatkozik. Haris Zsolt, a Felsőszentiváni Haris Tüzép telepvezetője számolt be hírportálunknak a tapasztalatairól.

Várkonyi Rozália

A minőségi import faanyagok ára hatvan százalékkal drágult

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„A fém és a műanyag építőanyagok drasztikus, 25 százalékos drágulása várható már a tavasszal, az alapanyagokért 30–40 százalékkal is többet fizethetnek a gyártók. Az árakat a globális alapanyaghiány korbácsolja fel” – írta a még tavasszal a Világgazdaság.

Szerencsére az utóbbi napokban úgy tűnik, hogy csökkenek az építőanyagárak. Mint ahogy mi is beszámoltunk, az összehangolt kormányzati fellépés részeként három hónapja zajló fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzés legfrissebb eredményei kedvező fordulatra engednek következtetni az építőanyag-piacon, a kifogásolási arány a vizsgálatok július eleji megindítása óta tíz százalékponttal csökkent;

az első fél évben még folyamatos és nagyarányú áremelkedés ősz elejére nemcsak megállt, hanem számos termékkörben már érdemi mérséklődés is mutatkozik

– összegezte Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

Utánajártunk, mik a tapasztalatok Bács-Kiskun megyében. Felkerestük a Felsőszentiváni Haris Tüzép telepvezetőjét, Haris Zsoltot.

– Az elmúlt hónapokban, jelentősen emelkedtek az árai az OSB-lapoknak, a vasanyagnak, a fenyőfűrész árunak és ezek származékainak is, de szerencsére úgy veszem észere hogy, az utóbbi 2-3 hétben csökkentek az építőanyagárak. A fenyőfűrész áru körülbelül 10 százalékkal, az OSB lapok pedig olyan 30 százalékkal lett olcsóbbak – mondta el Haris Zsolt.

Sokan veszik igénybe a lakástámogatásokat.
Fotó: Shutterstock

– Sokan azt gondolják, hogy nagyon nagy profitra tettek szert a kereskedők az árak emelkedésével, de ez tévhit, ez senkinek sem tett jót. A kereskedő nem tudott a készletével játszani, hiszen anyaghiány volt, nem tudott készletet teremteni és ez nem csak a kereskedőnek hanem a fogyasztónak sem volt jó – tette hozzá.

A szakember szerint az árcsökkenés oka az lehet, hogy a magas árak miatt nem volt akkora kereslet ezekre a termékekre a piacon. Ezt az előállítók is észrevették, így lépniük kellett, hogy tudják értékesíteni az áruikat.

– Azt gondolom, hogy amikor hirtelen felemelték az árakat, a piac megijedt az ekkora mértékű áremelés miatt. Aki elkezdte a munkáját nyilván be akarta fejezni és próbálta gyorsan beszerezni a szükséges anyagokat, ez okozott termékhiányt a piacon, de amikor elérték a csúcsot az árak, akkor visszább esett a kereslet és most szerencsére csökkentek az árak, bár eddig még nem látom, hogy realizálódna a kereslet a termékek iránt – jelezte a szakember.

A koronavírus-járvány hatással volt az építőiparra.

– A kereskedőket nem záratták be, ezért aki ebben az időszakban jobban ráért, mert más lehetősége nem volt, elkezdett barkácsolni, felújítani. Ez egy kicsit fellendítette a piacot – mondta el Haris Zsolt.

A szakember elmondása szerint ember- és régiófüggő, hogy a vevők a minőséget vagy inkább az árakat nézik. Hozzátette, hogy a mi régiónkban inkább árérzékeny a piac.

– Sokan élnek a lehetőséggel és felveszik 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, így ennek köszönhetően nagyobb a kereslet a hőszigetelésre, a nyílászáró cserére, a szaniterre és tetőfelújításokra. Jó hatással volt ez a támogatás az építőiparra – összegezte tapasztalatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!