BUGAC / galériával

2021.09.23. 20:00

A térség turisztikai fejlesztéséről tanácskoztak a polgármesterek

Háromszáz millió forinttal támogatja a kormány a Duna-Tisza közi és Tisza-menti Térségi Turisztikai Fejlesztési Koncepció részletes megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését. Ezt a 4. számú választókerület polgármestereinek csütörtöki találkozóján jelentette be Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai és általános vezérigazgató-helyettese. 

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A településvezetők Lezsák Sándor országgyűlési képviselő meghívására ültek ismét tárgyalóasztalhoz, ezúttal a bugaci Öregcsárdában. A polgármesterek immár 86. alkalommal tartottak találkozót, ahol ezúttal egyetlen főtéma került napirendre, mégpedig a Duna-Tisza közi és Tisza-menti Térségi Turisztikai Fejlesztési Koncepciója. A tanácskozáson minden érintett polgármester vázolta települése turisztikai fejlesztési terveit.

Elsőként a házigazda polgármester, Szabó László köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, Bugac kitörési pontja a turizmusfejlesztés lehet. Az elkészített tanulmánytervük tizenhat projektelemet tartalmaz, ezek elsősorban az Aranymonostor ásatásra, Kurultajra és az Ősök napjára, a betyárvilág és a tanyasi élet bemutatására, lovaskultúra fejlesztésére épülnek.

A településvezetők beszámolóiból kiderült még, hogy tervezik többek között számos térségi fürdő fejlesztését, szálláshelyek létesítését, kerékpárutak, kerékpáros pihenők építését, tanösvények és túraútvonalak kialakítását, a vízi sportokat támogató létesítmények megvalósítását, a helyi értékeket bemutató állandó kiállításokat, alkotóházat, szabadtéri sportpályákat, a kisvasút újraélesztését, a hajtányozás népszerűsítését és a horgásztavak fejlesztését. Lezsák Sándor a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta, soha még az elmúlt száz esztendőben a vidék, a falvak nem kaptak olyan költségvetési támogatást, mint amit eddig és várhatóan a következő esztendőkben kapnak.

Kiemelte a Családok Otthonteremtési Támogatását és a Magyar Faluprogramot, amelyek érzékelhető változást hoztak a kisebb települések életébe is.

Mindez bizakodást ad a helybelieknek, azt jelzi, hogy van értelme tervezni a jövőt

– hangsúlyozta a honatya. Azt is hozzátette, örömmel tapasztalta, hogy a települések nem csak önmagukban gondolkodnak, hanem a környező településekkel összefogva képzelik el fejlesztési terveik megvalósítását.

Könnyid László, Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai és általános vezérigazgató-helyettese a polgármesterek által vázolt fejlesztési terveket összegezve elmondta, minden természeti adottság meg van a térségben ahhoz, hogy egy aktív és ökoturisztikai fogadóterület jöhessen létre, amely képes kiszolgálni az ide érkező belföldi és külföldi vendégek igényeit. Mint mondta, a kerékpáros- és vallási turizmuson át a borvidék adta adottságokon keresztül, a gazdag gyógyvízkincset is figyelembe véve számtalan olyan turisztikai elem van a térségben, amelyeket érdemes fejleszteni.

Összességében elmondható, hogy több mint 20 településről közel száz olyan projekt elem van, amely méltó arra, hogy fejlesztést kapjon az elkövetkezendő években. Azt is elmondta, hogy ez a komplex fejlesztési csomag közel száz milliárd forintos értékkel bír, abban az esetben, ha ennek minden eleme elkészül. A kormány ehhez biztosított 300 millió forint forrást, amelyből a részletes megvalósíthatósági tanulmány hamarosan, október végére elkészül.

Könnyid László beszámolt arról is, hogy Bugacon és környékén az idei nyári időszakban – hasonlóan az országos trendhez – jóval nagyobb volt a vendégéjszakák száma a megszokottól.

A növekedés üteme messze az országos trend feltett volt, hiszen 22 százalékkal több vendég érkezett idén nyáron a térségbe, és ez 16 százalékkal magasabb vendégéjszaka számot eredményezett. Hozzátette, hogy a vendégéjszakák 94 százaléka jelenleg a belföldi vendégeket jelent itt a régióban. Tehát ha a felvázolt fejlesztések megvalósulnak, akkor megfelelő marketinggel a külföldi vendégéjszakák növelésére is lehetőség lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!