statisztika

2021.06.17. 14:00

Ballószögön öt százalékkal nőtt a lakosok száma egy év alatt

Miközben a fővárosban és a megyeszékhelyeken 0,4–1,9 százalékkal csökkent a lakosok száma, a nagyvárosok vonzáskörzetében több településen is növekedés történt – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből. Bács-Kiskun megyében például a Kecskeméthez közeli Ballószögön 5 százalékkal, míg Helvécián 1,4 százalékkal gyarapodott a népesség.

Mester-Horváth Nikolett

Szeretnek Helvécián élni az emberek, egy év alatt 1,4 százalékkal gyarapodott a népesség

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A nagyobb városok zsugorodásával párhuzamosan a vonzáskörzetükben lévő települések növekedést értek el, ez lényegében az egész országra jellemző. Az országos adatok szerint a legnagyobb népességnövekedést elérő települések között fölényben vannak a fővároshoz közeli, vagyis a budapesti agglomerációba tartozó települések. Kecskemét állandó lélekszáma 2021. január 1-jén egyébként 109 ezer 570 volt. A 2011-es népszámláláskor 111 ezer 411 lakosa volt a megyeszékhelynek.

– Fontos azonban, hogy a bővülés az odaköltözések mellett a természetes növekedést, vagyis a születések és halálozások különbségét, valamint az egyéb okokból történő lakcímbejelentéseket is magában foglalja

– hívta fel rá a figyelmet Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője.

Bács-Kiskun megyében a kecskeméti agglomerációhoz tartozó – komolyabb ingatlankínálattal rendelkező – települések közül Ballószögön például 5 százalékkal gyarapodott a lakosság egy év alatt, Helvécián pedig 1,4 százalékos volt a növekedés. Ez a lakóingatlanok árában is látható. Előbbi településen az átlagos négyzetméterárak 2020 januárja óta 2,1 százalékkal 348 ezer forintra nőttek. Helvécián ennél jóval komolyabb drágulás ment végbe: 25 százalékkal 385 ezer forintra emelkedtek az átlagos négyzetméterárak.

Balogh László kiemelte továbbá, hogy a karanténhatás is hozzájárult a fővároshoz és a megyeszékhelyekhez közeli települések népszerűségének növekedéséhez:

a járvány miatt elrendelt korlátozások hatására egyre többen kezdtek érdeklődni a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt. Emellett a korábban megkezdett családiház-építkezések befejezése is szerepet játszott a nagyvárosok vonzáskörzeteiben látható növekedésben.

Az árak alakulásáról azt mondta, hogy a megyeszékhelyek többségében az egy év alatt bekövetkezett népességcsökkenés ellenére emelkedtek az árak, ahogy a népességgyarapodást elkönyvelő agglomerációs települések többségében is. Ez a látszólagos ellentmondás azzal magyarázható, hogy a nagyvárosok népessége saját méretükhöz képest viszonylag alacsony mértékben csökkent, ezért bőven maradt kereslet az adott városban. Az agglomerációs települések pedig jellemzően olcsóbbak, mint a megyeszékhely, ez pedig az előbbiek mellett extra keresletet és áremelkedést generált.

Szeretnek Helvécián élni az emberek, egy év alatt 1,4 százalékkal gyarapodott a népesség
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Jobb évet zár a lakáspiac

Balogh László arra számít, hogy a tavalyinál jobb évet zár az országos lakáspiac, mind a használt, mind az új lakásoknál élénkülés várható. Többek között a járvány alatt elhalasztott lakásvásárlások és költözések pótlása, az állami lakásprogram különböző elemeinek – például a lakásfelújítási támogatásnak és a kedvezményes lakásáfa újbóli bevezetésének – köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!