mezőgazdaság / galériával

2021.06.24. 17:57

A megye déli részén már aratják az őszi árpát

A hét közepén hozzáfogtak az őszi árpa betakarításához a megye déli részén.

Juhász Jenő

Az utóbbi 7-10 napos meleg és forró időszak felgyorsította a kalászosok érését, aminek köszönhetően eltűnik az a két- három hetes lemaradás, ami más kultúrnövényeknél esetleg kialakult a hűvös és esős tavasz következtében. Éppen ezért a homokosabb és gyengébb termőképességű talajokon már beért a takarmánygabona.

Kunbaján, a szerb határ szomszédságában Lipták János katymári mezőgazdasági vállalkozó az elsők között fogott hozzá az őszi árpa betakarításához. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a határ menti településen 250 hektár szántóterületet bérel. Hibridárpát 85 hektáron termel, a többi részt pedig káposztarepcével vetette be. Az első napi betakarítás során 10-11 százalék körüli nedvességtartalommal tudták összegyűjteni a terményt. A hektáronkénti hozamot is elfogadhatónak tartja, hiszen 6 tonna körüli mennyiséggel számol.

Csütörtökön Bácsalmáson is hozzáfogtak a kalászosok betakarításához. Juhász Gábornak, a BácsAgro ZRT. igazgatósági elnökének tájékoztatása szerint az idei esztendőben 650 hektáron termelnek kalászost (saját + integrált területen). Ebből 140 hektár az őszi árpa, 50 hektár a tritikálé, a többi pedig búza és kapás növény. Említést érdemel, hogy 140 hektáron vetőmag előállítással is foglalkoznak. A mezőgazdasági nagyüzem vezetője elmondta, hogy

a gazdák idén jóval magasabb termény felvásárlási árral számolhatnak, mint tavaly.

Az emelés mértéke akár meghaladhatja a 30 százalékot is. Ennek alapján a takarmánygabonáknál 55- 60 ezer forintot fizetnek tonnánként, étkezési búza esetében ez pedig hatvan ezer forint körüli összeget jelent. Sőt bizonyos mennyiséget még nagyobb vételi árral is leköthettek a termelők.

A szakember a mostani betakarításhoz kapcsolódóan megjegyezte, hogy

a hosszan tartó kánikula negatív hatással is lehet a termény mennyiségére és minőségére egyaránt.

Jánoshalmán Farkas András ügyvezetőtől (Agroprodukt Kft.) megtudtuk, hogy csütörtökön ők is végeztek próbavágást. Megfelelő paraméterek esetén folytatják az aratást, a 230 hektáron termelt árpa betakarításával kedvező időjárás esetén 2-3 nap alatt végeznek. A betakarított gabonát saját takarmánykeverő üzemükben dolgozzák fel és értékesítik.

Bácsbokodon az Aranykalász Zrt.-nél 194 hektár őszi árpát vetettek, melynek a betakarítása előreláthatólag a jövő hét elején kezdődik meg. – tudtuk meg Grósz Zoltántól. A közepesnél jobb termésre számítanak, az viszont már látszik, hogy nem fogja elérni a tavalyi rekordhozamot, ami nettó 9, 2 tonna volt hektáronként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!